Bastien laat in zijn ziel kijken tijdens zijn zoektocht naar een vriendin.© RR

Hovenaar Bastien zoekt een vriendin: “Mensen met een fysieke beperking en een rolstoel mogen ook gelukkig zijn”

Hove, Mortsel -

Met zijn fysieke beperking en zijn rolstoel heeft Bastien Burm (27) uit Hove zijn weg in het leven gevonden. Hij toont dagelijks hoe inclusie kan verlopen, maar hij voelt ook een groot gemis: “Het missen van een vriendin voelt aan als een leegte.”

Filip Spoelders

Bastien wil een lans breken voor zijn lotgenoten met een fysieke beperking. Daarom laat hij in zijn ziel kijken. “Er zijn tegenwoordig programma’s zoals Cupido ofzo die aandacht geven voor singles met een mentale beperking en dit is goed. Maar mensen met een fysieke beperking zijn ook mensen die gelukkig moeten zijn. Het is mijn wens om dit meer bespreekbaar te maken”, opent Bastien.

Kunstatelier

Door een zuurstoftekort bij zijn geboorte, belandde hij in een rolstoel. Ondertussen zijn de wielen zijn voeten geworden en zet hij door met allerlei projecten. Zo heeft hij met BAS Art Studio bij Kunstfabriek Kaleidoscoop in Mortsel een atelier waar hij zijn passies zoals fotografie en grafische vormgeving beoefent. Het huis van zijn ouders is helemaal aangepast met een eigen studio.

De Hovenaar heeft een eigen atelier in Mortsel.© RR

Dit belet allemaal niet dat Bastien duidelijk een vaste relatie mist. “De meeste singles vinden iemand op datingsites zoals Tinder. Maar voor jonge mensen met een beperking of een ziekte is dit onbegonnen werk. De meeste mensen kijken niet verder dan de rolstoel. Die hoort gewoon bij wie ik ben. Zelf beschouw ik de vier wielen als mijn extra paar benen.”

Sinds zijn puberteit heeft hij last van spasmes. “Zelf noem ik ze oncontroleerbare bewegingen die vooral bij emotionele gebeurtenissen ontstaan. Als deze zich voordoen, kan je me best even laten doen.” Verder is hij sneller moe omdat inspanningen meer energie vragen. “Maar ik ga de uitdagingen aan, hoe moeilijk ze ook zijn. Dit is exact wie ik ben.”

Eerdere relatie

Zeven jaar geleden had Bastien even een vriendin. “We kenden elkaar van Kazou. De jongerenorganisatie van CM die vakantiekampen voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met en zonder beperking organiseert. Na vijf maanden kon ik niet verder bouwen. De persoon waarmee ik samen was, had een zwaardere beperking met meer noden. Het was praktisch gezien niet ideaal om bijvoorbeeld samen op weekend te trekken of om een serieuze toekomst op te bouwen. Daarom verkies ik een vriendin die ‘geen’ beperking heeft. Het is misschien een verkeerde keuze, maar op termijn zal dit in mijn voordeel spelen.”

De jongeman denkt niet meteen aan een ideale relatie. “De meeste relaties zijn al ingewikkeld genoeg en voor mij is het nog ingewikkelder. Ik kan niet spontaan zeggen: ‘Kom, we gaan eens ergens naartoe’. Dan moet ik eerst een taxi bestellen om bijvoorbeeld in Antwerpen naar een fototentoonstelling te. Maar ik wil geen persoon die te beschermend is. Ik sta op mijn vrijheid, mijn leven is in zekere mate beperkend genoeg.”

Grote stap

Uiterlijk maakt niet uit voor Bastien. “Zolang ze maar lief en vriendelijk is. Ik mag niet te veel verwachtingen eisen, maar als er andere zaken moeten gebeuren kan ik me perfect op mijn eentje bezig houden. De mensen in mijn dichte omgeving worden niet meteen jonger. Hierdoor hoop ik iemand te vinden die stilaan mijn verzorging wil overnemen. Ik hoop echt dat ik enkele grote stappen kan zetten met een leuke vriendin.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Hove