© AP

© REUTERS

© AFP

1 / 3
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Inter en invaller Lukaku staan al met één been in de Champions League-finale na verdiende zege in Milanese derby

Inter en invaller Romelu Lukaku zijn op weg naar de finale van de Champions League. Niet omdat ze met 0-2 ‘op verplaatsing’ wonnen maar omdat het steviger, volwassener en opportunistischer is dan zijn stadsgenoot. Twee minuten waren genoeg om het verschil te maken.

Ludo Vandewalle in Milaan

Let wel, dat Inter deze zege op verplaatsing haalde is heel relatief. Komende dinsdag staan beide Milanese teams immers opnieuw tegenover elkaar in hetzelfde stadion. Op hetzelfde veld, met dezelfde tribunes en met nagenoeg dezelfde spelers. Alleen zullen er dan meer Inter- dan Milan-supporters het immense San Siro bevolken. Uit of thuis spelen. Nergens is het zo relatief als in Milaan.

Toch lijkt Inter de beste kaarten te hebben om als underdog Manchester City of Real Madrid in de finale op zaterdag 10 juni in Istanbul te bekampen. Inter toonde zich solider en speelde met meer maturiteit dan AC Milan. Het Italiaanse voetbal steunt graag op ervaren rotten en met, voor de vuist weg, Acerbi (35), Damian (33), Mkhitaryan (34) en Dzeko (37) heeft Inter er daarvan wel enkele in de ploeg lopen. Achteraan zat het potdicht. Als de tegenstander Real Madrid wordt en de Madrilenen pakken het even afwachtend aan zoals in de beginfase tegen City op dinsdag, dan wordt het een stugge finale. Soit, zo ver zijn we nog niet.

Modewoord

Intensiteit. Eén van de nieuwe modewoorden in het huidige voetbal. Vroeger heette het gewoon met een maximale inzet spelen. Nu is er een razend tempo bij gekomen. Wie daar een illustratie van wil zien, moet deze Milanese derby nog eens bekijken. Het ging vooral in de eerste helft tegen een helse snelheid op en neer. Op elke vierkante meter van het veld werden stevige duels uitgevochten. In de eerste helft leverde dat nog een leuk kijkstuk op. Na de rust bleef de intensiteit maar de amusementswaarde ging naar beneden. Op de kolkende tribunes veranderde de uitzinnige echte voetbalsfeer amper. Kippenvel.

© REUTERS

We begrijpen al beter waarom de timide Charles De Ketelaere bij dit AC Milan weinig aan bod komt. Als de 22-jarige Bruggeling wat tijd nodig heeft om hieraan te wennen, is dat te begrijpen. Schoonheidsprijzen zijn mooi. Voor dit soort wedstrijden is evenwel veel en veel meer nodig. Het stadion staat al een uur op voorhand in vuur en vlam, de rivaliteit in deze derby is scherp op het veld en in de gezangen. De Ketelaere is hier niet klaar voor. Althans, vooral volgens zijn trainer Stefano Pioli. De linkspoot bleef 90 minuten op de bank.

Lukaku

Wij in België maakten ons op voorhand al druk dat Romelu Lukaku bij Inter niet aan de aftrap stond. Toch drie goals en drie assists in de drie voorgaande wedstrijden. Is dat dan niet genoeg om de 37-jarige Edin Dzeko naar de bank te verdrijven, mister Simone Inzaghi? Neen dus. En de Bosnische spits staafde de keuze van de bondscoach met een uithaal na acht minuten. Dzeko troefde eenvoudig AC Milan-aanvoerder Calabria af en volleyde half draaiend, steunend op één been de bal in de winkelhaak. Dit kon tellen. Mooie goal en al zo vroeg in de derby op voorsprong. Lukaku moest dan ook wachten tot de 70ste minuut om Dzeko te komen vervangen. De Rode Duivel kon geen verschil meer maken maar staat scherp. Dat zagen we wel.

© AP

Dat Mkihitaryan twee minuten na de 0-1 met een onwaarschijnlijke vrije doorgang voor 0-2 zorgde, legde de problemen van AC Milan open en bloot op tafel. De defensie maakt te veel fouten. Vijf minuten later ontsnapte de thuisploeg opnieuw. Calhanoglu knalde op de paal, de rebound van Mkhitaryan werd afgeblokt. Op het halfuur weer een Houdini-act voor AC Milan. Deze keer reikte de videoref de helpende hand. Kjaer in de fout en hij tikte Lautaro Martinez met de hand aan. De Argentijn viel te graag. Strafschop volgens de ref, een obviouserror van de Spanjaard volgens de VAR. Dat leek ons niet maar Gil Manzano draaide de beslissing wel terug. Milan mocht van Inter wel komen maar kon in de eerste helft alleen op een hakje van Calabria in het zijnet bogen. Het zat potdicht bij de nerazzuri.

Saelemaekers en Origi

Saelemaekers mocht, bij de gratie van de blessure van sterspeler Leao, bij AC Milan wel meedoen. De 23-jarige gewezen Anderlecht-speler viel niet uit de toon in deze felle wedstrijd. Het verschil maken zat er evenwel niet in. Eén mooie individuele actie in de eerste helft strandde toen hij zich te pletter liep. Op het uur werd hij vervangen door Divock Origi. Onze landgenoot kreeg wat meer ruimte dan Saelemaekers op die linkerkant. Hij schudde wat individuele acties uit de sloffen maar zonder doelpunt tot gevolg.

Dat was dus allemaal in de tweede helft toen AC Milan zich gevaarlijker toonde. Brahim Diaz en de ingevallen Messias jr. eindelijk tot schoten. Tonali raakte zelfs de paal. Toch kreeg Inter de beste kans. Toen Dzeko nog op het veld stond. Bastoni legde de Bosniër de 0-3 op de voet maar die besloot op zijn landgenoot Maignan in het doel bij AC Milan.

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER Champions League