Een luchtdoop beleven of staren naar circusacts: onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/ Bieke Ilegems en Erik Goossens kruisen de degens in ‘Assisen’

Bieke Ilegems en Erik Goossens.© Backstage Producties

Na vier theatervoorstellingen en drie interactieve online edities van Assisen, kon voor Backstage Producties een nieuwe Assisen niet uitblijven. Nog tot 11 juni is Frans Maas in zaal Elckerlyc trouw op post als de voorzitter van het hof. Procureur Vandaele (Erik Goossens) en advocate Devos (Bieke Ilegems) slijpen in Assisen V de messen en maken zich klaar voor een vijfde assisenzaak, getiteld De Pizzamoord.

Op 18 juli 2020 wordt de flamboyante en beruchte radio-dj Vincent Boulanger, beter bekend als Vince Prince, vermoord teruggevonden. Toxicologisch onderzoek wijst uit dat hij om het leven werd gebracht door een vergiftigde pizza. Benieuwd welke rol vaste waarden als Herbert Flack, Daphne Wellens of Andrea Croonenberghs in dit misdaaddrama krijgen toebedeeld.

www.backstage-producties.be

2/Ballet van Béjart brengt Vlaming mee

Kwinten Guilliams.© Jeroen Hanselaer

Na 10 jaar afwezigheid zet het Béjart Ballet Lausanne weer voet op Antwerpse bodem. Het gezelschap brengt er van 25 tot 28 mei in de Stadsschouwburg Tous les hommes presque toujours s’imaginent, een creatie van Gil Roman op muziek van John Zorn, en twee balletten van Maurice Béjart. Naast Béjart fête Maurice met fragmenten uit zijn choreografieën, is er Béjarts versie van de Boléro van Ravel. Met Kwinten Guilliams (foto) uit Schoten heeft het Zwitserse gezelschap sinds 12 jaar ook een Vlaming in zijn rangen.

www.teleticketservice.com

3/Festival Nerdland viert de wetenschap

Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire.© RR

Nerdland is het universum waarin Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel je meenemen naar de boeiendste hoekjes van de wetenschap: via hun podcast, boeken en shows. Maar sinds vorig jaar is er ook het Nerdland Festival. Van 26 tot 28 mei kan je presentaties en workshops bijwonen in domein Puyenbroeck in Wachtebeke.

Hoe programmeer je in Minecraft, en hoe maak je slijmerige aliens? Je leert het op Nerdland Festival. Comedians Jens Dendoncker, Lukas Lelie, Jade Mintjens en Henk Rijckaert zorgen voor de nodige dosis schaterlach. Er zijn ook heel wat special guests zoals Linde Merckpoel of Frank Deboosere.

www.nerdlandfestival.be

4/Natalia op tournee met nieuw werk

Natalia.© BELGA

Hallelujah to the beat, zo heet het nieuwe album waarmee Natalia deze lente de boer optrekt. De plaat presenteert zich als Natalia’s ode aan de liefde: voor muziek, voor haar verloofde Frederik, voor haar kinderen en voor het leven. Bart Peeters, die Hallelujah to the beat producete, schreef ook drie nummers voor het album.

Deze maand treedt Natalia op in Het Depot in Leuven (23/5), de Capitole in Gent (26/5), Concertgebouw Brugge (28/5) en de AB in Brussel (30/5). In juni staan concerten gepland in het Trixxo Theater in Hasselt (2/6) en de Stadsschouwburg in Antwerpen (3/6). Natalia vergeet ook haar heimat niet: op 9 juli staat ze op het Na Fir Bolg Festival in Vorselaar.

www.natalia.be

5/Antwerpse luchthaven bestaat een eeuw en viert dat met shows en luchtdopen

© Joris Herregods

Luchthaven Antwerpen bestaat op dinsdag 23 mei exact 100 jaar. Dit bijzonder jubileum wordt op 20 en 21 mei gevierd in het Stampe & Vertonghen Museum en op de Deurnese luchthaven met de 29ste Stampe Fly In.

Bezoekers kunnen zich tussen 10 en 17.30u vergapen aan een ‘static show’ met oude en nieuwe toestellen. De Flight Simulator Club Belgium verrast met demonstraties. ’s Namiddags kunnen bezoekers een luchtdoop maken met een Stampe SV-4 of een Piper. Aan diverse verkoopsstands kunnen vliegfans zich een souvenir aanschaffen. Om de innerlijke mens te versterken zijn er tal van eet- en dranktentjes.

www.stampe.be

6/Circusacts op Theater aan Twater in Boom

© Johan Vanderdood

Theater aan Twater, op 20 en 21 mei in De Schorre in Boom, presenteert zijn grootste editie ooit. Daarvoor zorgt onder meer Luminarium. In deze grote opblaasbare sculptuur van 60 op 30 meter kan je rondwandelen als in een kleurrijk labyrint. Verder staan er meer dan vijftig artiesten en gezelschappen en 150 optredens geprogrammeerd.

In de nieuwe Le Chapiteau, een grote circustent, vindt een compilatie plaats van Got Talent met Belgische winnaars en internationale finalisten met onder meer de beste illusionist van Britain’s Got Talent. Op het nieuwe Carnivaleplein vind je nostalgische kermismolens en circusacts, alsook een Belgian Beer Café. Ook kinder-doefestival Schorremorrie hangt voor het tweede jaar zijn karretje aan het circusfestival.

www.theateraantwater.be

7/Harmoniepark zend je richting belle époque

© Walter Saenen

Het Antwerpse Harmoniepark is op 20 mei nog net een tikkeltje gezelliger dan anders. Van 11 tot 20u herbeleef je daar de belle époque tijdens een tuinfeest met picknick. In de Harmoniezaal zijn er tussen 13 en 17u optredens met een klassiek tintje. Bakkenliedjes, een retro 78-toeren dj, zorgt voor een vrolijke muzikale noot in het park. Een oude zweefmolen en andere activiteiten zorgen ervoor dat de kinderen zich niet vervelen. Iedereen kan op de foto met belle-époque-attributen om de dag te vereeuwigen.

Fans van fanfaremuziek wachten tot zondag om naar het park af te zakken. Tijdens Brasspartij vindt een vriendschappelijke battle tussen vier brassbands plaats.

www.antwerpen.be, www.brasspartij.be

8/Merol plukt Gladiolen op festival in Olen

Merol.© Joost Van Hoey

Tijdens het pinksterweekend vinden de eerste grote festivals plaats. Kempenaars gaan op 26 en 27 mei uit de bol in Olen. Gladiolen heeft enkele grote namen kunnen strikken als Black Box Revelation, Daan en Blackwave. Ook de Nederlandse popprinses Merol en de hete hiphop van Coely staan op het programma. Ook de rockgitaren van High Hi en Bizkit Park, Rock Rally-sensatie Meltheads en De Nieuwe Lichting-winnaar ILA maken deel uit van de line-up. Na vier optredens in de Brusselse AB komt XINK nog eens samen, ditmaal in hun heimat. Wie zijn dansbenen wil uitslaan, kan terecht bij Klaps, USED, Kwijt Trek System, 4T4 en hitmachine REGI.

www.gladiolen.be

9/Kasteel Heihuyzen klaar voor tuindagen

© RR

Domein Heihuyzen in Oostmalle is een enorm privédomein, inclusief kasteel, dat normaal niet toegankelijk is voor het publiek. En dus zijn de tuindagen de ideale kans om die parel te ontdekken. Van vrijdag 26 mei (van 14 tot 19u) tot en met pinkstermaandag 29 mei (van 10 tot 18u) wordt er al voor de derde maal een tuinbeurs gehouden. verspreid over het domein zal je een 80-tal standen vinden met producten ter decoratie van de tuin en het interieur. Ook plantenkwekers van o.m. rozen, irissen, papavers en pioenen tekenen present, net als de paters van Westmalle. Op hun stand kan je proeven van hun trappistenbier, geserveerd met een stukje abdijkaas.

www.tuindagen-heihuyzen.be

10/Sam De Graeve zet vaderboek op scène

Sam De Graeve bedacht de eerste tien jaar de vragen voor De slimste mens ter wereld, schopte het even tot hoofdredacteur van Humo, maar verdiepte zich de jongste jaren in boeken. In 2021 schreef hij Dag Vader, een boek waarin hij met zijn bejaarde pa een tocht onderneemt langs de 117 kilometer lange muur die keizer Hadrianus zo’n 2.000 jaar geleden liet bouwen in Engeland. Hoe de auteur tijdens die lange wandelingen tot diepzinnige gesprekken met zijn vader komt, en eindelijk de achtergrond te weten komt van een van zijn grote jeugdtrauma’s, ontdek je in een nieuwe monoloog. Sam De Graeve speelt Dag Vader op 21 mei in de Gentse Minard en op 25 mei in De Kern in Wilrijk.

www.schouwburgdekern.be