© ATV

70 agenten gezocht voor nieuw Havenbeveiligingskorps: “Gericht patrouilleren en zichtbaar aanwezig zijn op het terrein”

Antwerpen -

Het gloednieuwe Havenbeveiligingskorps van de Federale Scheepvaartpolitie in Antwerpen is op zoek naar zeventig nieuwe agenten. De wervingscampagne gaat maandag van start, laat de Federale Politie weten.

Bron: ATV

© ATV

Begin dit jaar besliste de regering dat er meer politiemensen op het haventerrein zullen worden ingezet om het toenemend drugsgeweld tegen te gaan. Sindsdien is er ’s nachts een verdrievoudiging van het aantal ploegen op het terrein, onder meer dankzij de steun van de Interventiereserve (Federale Reserve) en de inzet van hondenteams van de Federale Politie. Elke nacht patrouilleren nu een tiental ploegen in de haven en dat werpt zijn vruchten af: In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 70 druggerelateerde arrestaties verricht, dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vanaf maandag kunnen kandidaten solliciteren voor het nieuwe Havenbeveiligingskorps, dat 70 mensen zal tellen, van de Scheepvaartpolitie in Antwerpen. Enkele agenten kregen maandagochtend tijdens de briefing te horen waar ze moeten opletten als ze patrouilleren. “Hun taak is de beveiliging van het volledige Antwerpse Havengebied, dus zowel op Linkeroever als Rechteroever. Ze zullen gericht moeten patrouilleren en op momenten zelfs moeten overgaan tot het arresteren van drugsuithalers. Zij zullen eerder opereren in een beveiligingskader en zullen geen gerechtelijk werk doen”, zegt An Berger van de federale politie.

© Robin Fasseur

“We zullen onder meer controles uitvoeren op voertuigen die de haven binnen- en buitenrijden. We concentreren ons vooral op wagens met Nederlandse nummerplaten, want de helft van de uithalers komen uit Nederland”, zegt de commissaris die het team zal leiden. “Daarnaast hebben ze ook een beperkte bevoegdheid in het verkeer. We zijn specifiek op zoek naar mensen die ploegenwerk willen doen en niet te veel schrik hebben. Want niet elke arrestatie verloopt zonder gevaar. Verder moeten ze oog voor detail hebben. Wie rijdt er hier drie keer rond? Wie neemt er foto’s van terminals?, dat zijn een paar van de dingen waar ze zeker moeten opletten.”

© Robin Fasseur

Volgend jaar aan de slag

“Het Havenbeveiligingskorps zal voornamelijk bestaan uit 70 beveiligingsagenten (BAGP’s), dat zijn politiemensen die specifiek zijn opgeleid voor bijzondere beveiligingsopdrachten en niet om gerechtelijk werk te doen. Hun algemene opleiding duurt zes maanden en ze moeten de haven, de procedures en de werking goed leren kennen”, vertelt Berger. Beveiligingsagenten kunnen na twee jaar eventueel doorgroeien naar inspecteur, waarvoor ze dan bijkomend opgeleid worden.

“De opleiding van deze BAGP’s start deze zomer. Vanaf begin volgend jaar zullen de deze agenten aan de slag gaan. In afwachting daarvan, zet de Federale Politie vanaf begin mei tijdelijk 50 agenten extra in bij de Scheepvaartpolitie, die zullen nadien normaal gezien terug instaan voor de beveiliging van de kerncentrale in Doel, een taak die sinds begin deze maand was overgenomen door Defensie. Die tijdelijke terbeschikkingstelling van de politieploegen op het haventerrein zal ervoor zorgen dat de aanwezigheid van de politieploegen op het haventerrein ook het komende jaar gewaarborgd blijft”, aldus Berger.

© Robin Fasseur

“We gaan hopelijk veel nieuwe collega’s verwelkomen in de haven. De laatste tijd hebben we meer uithalers kunnen vatten dan de maanden voordien. Dit toont aan dat jullie werk een meerwaarde biedt”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Er is geen magische oplossing om dit probleem overnight op te lossen, maar door deze kleine stappen kunnen we ervoor zorgen dat de haven terug veilig wordt.”

Vanaf 8 mei 2023 kan je solliciteren voor het nieuwe Havenbeveiligingskorps. De Federale Politie werft hiervoor 70 beveiligingsagenten van politie aan. Wil jij één van die 70 zijn? Solliciteren kan via www.havenkorps.be. Je vindt er meer uitleg over de selectievoorwaarden, de betaalde opleiding en het loon.

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

Alexandro Yaramis

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV