© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

1 / 5
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Antwerp vloert Genk en wipt naar de leidersplaats, nog vier finales voor die felbegeerde dubbel

Royal Antwerp FC is met een uitmuntende 6 op 6 aan de Champions’ Play-offs begonnen. Na de winst op Union pakte de bekerwinnaar voor eigen publiek nu ook de scalp van leider Racing Genk, dat de match met negen man eindigde. Alderweireld en Balikwisha hadden dan al de 0-1 van McKenzie uitgewist, waardoor het Stamnummer 1 voor het eerst sinds midden oktober naar de leiding klimt. Met nog vier speeldagen te gaan heeft Antwerp zijn lot nóg meer in eigen handen. In Deurne-Noord beginnen ze nu écht van een vijfde landstitel te dromen.

Diederik Geypen

LEES OOK. ONS OORDEEL. Slechts vier Antwerp-spelers scoren lager dan 7, Pacho en Balikwisha uitblinkers

Met dank aan een feilloos omgezette strafschop door kapitein Alderweireld zag de wereld er voor Antwerp aan de pauze helemaal anders uit. Tussen het eerste fluitsignaal en het rustsignaal gebeurde er heel wat op de Bosuil. Een enthousiast Antwerp dat de leidersplaats rook. Genk dat zijn leiderspositie niet wilde afstaan en voor een meer behouden aanpak koos. Deze clash zette beide teams op scherp.

Vrancken stuurde dezelfde elf basisspelers als vorige week het veld op. Van Bommel wisselde wel op twee posities. Eerst moest Bataille zijn plaats afstaan aan de defensiever ingestelde Ávila. Uiteindelijk verscheen Bataille toch aan de aftrap. De Laet haakte in extremis af met een kwaaltje. Ávila moest sneltrein Paintsil neutraliseren, maar de Genkse winger leek vooral zichzelf uit de wedstrijd te spelen. Na enkele stevige duels langs de zijlijn kreeg hij het voor de rest van de wedstrijd aan de stok met het Antwerpse publiek.

Eén keer dwong Paintsil wel een hoekschop af waaruit McKenzie Butez te grazen nam. Geen 21ste clean sheet dus voor de Fransman, die op de straffe nekslag van de Amerikaan weinig te verwijten viel. Het was vooral Keita die schuld trof, door McKenzie uit het oog te verliezen.

Twee strafschoppen, één goal

Tot de 0-1 dicteerde Antwerp de wet, zonder grote kansen af te dwingen. Enkele scherpe flankvoorzetten misten hun bestemming. Keita trapte een afvallende bal rakelings naast. En toch had de Great Old dankzij twee strafschoppen – eentje voor een haakfout van Sadick, de andere na hands van Heynen – evengoed 2-1 kunnen voor staan aan de rust.

© BELGA

Hád, want Janssen mikte de eerste te centraal. Een zeldzame misser van de Nederlander, die nog maar één keer in zijn profbestaan een elfmeter miste (penaltyreeksen niet meegerekend). Alderweireld nam daarom de tweede poging voor zijn rekening. De kapitein trapte de perfecte strafschop. Eentje waar zelfs Vandevoordt met zijn lange armen niet bij kon.

Vier op een rij voor Balikwisha

Antwerp voelde dat er tegen dit Genk wat mogelijk, en nog meer nadat de Limburgse verdedigers vroeg in de tweede helft begonnen te wankelen. Het uitverdedigen onder druk lukte voor geen meter bij de bezoekers. Na twee waarschuwingen waarbij het maar net goed afliep, was het bij de derde keer prijs. Balikwisha ontfutselde Sadick de bal en trof nu al voor de vierde match op rij raak.

Met een krulbal testte Balikwisha nog eens de vuisten van Vandevoordt. Ook Stengs vond het gaatje niet voor de bevrijdende 3-1. Genk bleef in zijn kansen geloven en wanneer Paintsil toch eens op snelheid voorbij Ávila ging, trapte de ingevallen Arokodare op de paal. Antwerp hield stand, ook omdat de gelijkmaker in blessuretijd van Aziz terecht werd afgekeurd wegens een voorafgaande elleboogstoot op Butez. De Genkse potjes kookten aan het eind helemaal over. Trésor en Aziz moesten met een rood karton het veld vroegtijdig verlaten.

LEES OOK. COMMENTAAR. “De kathedraal staat al jaren rentevrij op Alderweirelds pols, wanneer krijgt Toby een portret in de kathedraal?”

Het tumult kon de pret bij het thuispubliek niet drukken. ‘Haroun Haroun, we worden kampioen’, scandeerde de uitzinnige aanhang. Antwerp telt nu één punt meer dan Genk en Union. Met nog vier speeldagen te gaan is het geloof in een eerste titel in 66 jaar nog wat meer aangewakkerd in Deurne-Noord.

LEES OOK. REACTIES. Vincent Janssen: “Of we nu leider blijven? Vandaag hebben we alleszins een belangrijke stap gezet”

© BELGA