Cultuurfunctionaris Hilde Jacobs met schepen voor cultuur Annelies Creten (Groen) voor de Allierse kapel in Emblem.© kma

Kunstwerken komen helemaal tot hun recht in tot exporuimte heringerichte Allierse kapel

Emblem -

De Allierse kapel in Emblem op de Liersesteenweg werd nu officieel geopend als tentoonstellingsruimte. Het eeuwenoude kerkje biedt veel potentieel, want het contrast tussen nieuw en oud gaan er hand in hand.

Wie kent er niet de Allierse kapel? Het gebouw staat op de baan naar Lier op een heuveltje met twee kasseibaantjes als toegangswegen en rechtopstaande natuurstenen in het rond. Allier betekent Altlier (Oud-Lier) en werd als zodanig al vermeld in 1186. Misschien was Altlier ooit een zelfstandige parochie.

De kapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw der Vijf Fonteinen, werd verwoest in 1360, net als in 1584. Begin zeventiende eeuw kwam er een herbouw met in de achttiende eeuw nog een uitbreiding. In 1848 werd een sacristie aangebouwd. Tot voor kort was de kapel in gebruik als seniorenlokaal. Maar sinds corona is dat allemaal wat stilgevallen. De gemeente Ranst zag nu de kans om het interieur met veel prachtige erfgoedelementen een opknapbeurt te geven. Binnen werden gedeeltelijk witte panelen gezet met bevestigingsmateriaal om kunstwerken te exposeren en aangepaste verlichting. Met als resultaat dat de Allierse kapel nu een unieke locatie is waar lokale kunstenaars hun werk kunnen tonen aan het publiek.

Op 6, 7, 13 en 14 mei kan je er van 11 tot 17 uur de werken bewonderen van de Ranstse kunstenaars Rienke Debie, Valerie Neeckx en Hilde Van Herbruggen.

Werk van Rienke© kma

Rienke houdt van experimenteren met verschillende technieken en materialen. Ze is op zoek naar een eigen stijl en vindt net die zoektocht leuk.

De pyrografie van Valerie.© kma

Valerie werkt met pyrografie, een kunstvorm waarbij ze hout met hitte bewerkt. Ze hoopt met de tentoonstelling deze oude kunstvorm wat meer op de kaart te zetten, omdat die meer naamsbekendheid verdient.

Pyrografie van Valerie.© kma

Hilde schildert voornamelijk met olieverf op doek. Ze vertrekt van een detail uit de werkelijke wereld. Het werk leidt dan gaandeweg een eigen bestaan door bijvoorbeeld uitvergroting, vreemde perspectieven en extra kleur. Het geheel blijft herkenbaar, maar toch vreemd.

Het werk van Hilde, met erboven de kruisweg.© kma

Lokale Ranstse kunstenaars kunnen de Allierse Kapel voortaan voordelig huren als tentoonstellingsruimte. Dien hiervoor wel tijdig een aanvraag in via reservaties.ranst.be. Of ook kunstenaars uit Lier of omliggende gemeente kans maken om te exposeren in deze unieke ruimte die echt geschiedenis ademt? “We werken sowieso al nauw samen met de academie van Lier dus voor kunstenaars van de academie zie ik wel kansen”, zegt schepen van cultuur Annelies Creten (Groen). “Maar de Allierse kapel is in de eerste plaats voor de kunstenaars uit Groot-Ranst bedoeld. We hebben fietsenrekken gezet op het grasveld rondom, want je kan best met de fiets komen omdat er weinig parking in de buurt is.” Al viel dat vrijdag nog wel mee bij de opening. Wel goed opletten als u de baan oversteekt, want de Liersesteenweg is druk.

Meer info: www.ranst.be/alliersekapel 

De preekstoel.© kma

Zicht op het altaar.© kma

Cultuurfunctionaris Hilde Jacobs en schepen voor cultuur Annelies Creten.© kma

kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners