© ATV

Kosiah schenkt Beerschot met zijn eerste goals de overwinning op Anderlecht: “De ketchupflestheorie, weet je wel”

Terwijl RWDM dit weekend kampioen kan worden, kijkt Beerschot vooral uit naar het einde van het seizoen. Gelukkig toonden de Mannekes wel dat ze nog in schoonheid willen afsluiten. In een verlaten Lotto Park gingen de beloften van Anderlecht voor de bijl: 0-2.

Yannick Lambrecht

Dé man van de match was, voor het eerst, Ayouba Kosiah. De Nederlands-Liberiaanse spits is de nieuwste speler in de kern en heeft al wat pech gekend sinds zijn transfer. Langer dan verwacht niet speelgerechtigd, bij zijn eerste basisplaats op RWDM al na een halfuur opgeofferd, zijn eerste goal op Beveren afgekeurd zien worden… Het wilde maar niet lukken, tot nu. Op Anderlecht startte hij in de plaats van de geschorste Verlinden en kwam eindelijk de verlossing.

“Man van de Match? Ja, 0-2 winnen en beide doelpunten scoren, dat is mooi natuurlijk”, glunderde Kosiah achteraf. “Het was intussen toch al eventjes geleden. Zelfs al bij NAC, maar ik bleef altijd vertrouwen hebben in mezelf en wist dat die goal vroeg of laat wel zou vallen. De ketchupflestheorie, weet je wel. Blij dat het eindelijk zover is.”

Na tien minuten was het al prijs. Weymans – pas een contractverlenging getekend - gleed eerst nog weg, maar verstuurde vervolgens een fantastische assist over 50 meter naar Kosiah en die ramde de 0-1 staalhard in doel. Later in de eerste helft deed de spits er nog eentje bij na een even simpele als geweldige aanval. Lange bal van Konstantopoulos, sluw hakje van Thorisson en opnieuw vloog het schot van Kosiah onhoudbaar binnen voor de 0-2. In dat linkerbeen zit buskruit.

© BELGA

“Op dat moment voelde ik aan dat ik het best op brute kracht deed. Als ik de bal vanuit die positie goed raak, weet ik dat het sowieso goal is. Twee keer dan nog”, legde de doelpuntenmaker uit. “En dan nu vieren? Ja, toch wel. De drie vrije dagen komen goed uit om even samen met mijn vrienden en familie te genieten. Hopelijk kan ik in de laatste wedstrijd van volgende week opnieuw belangrijk zijn.”

Trillende netten

Die tussenstand in het voordeel van Beerschot was trouwens volkomen terecht. Eigenlijk had er tussendoor zelfs nóg een goal moeten vallen. Bizarre fase: Sanusi leek een corner binnen te koppen, maar ploegmaat Baeten haalde de bal er in een poging om zelf te scoren nog uit en in de rebound kopte Sanusi dan tóch raak. Maar wat bleek… Baeten stond buitenspel en dat had ook de lijnrechter gezien. Afgevlagd. Het had na die dekselse blessure zo’n mooie terugkeer geweest voor de aanvoerder.

Ook Thorisson deed de netten vlak voor de rust nog trillen, maar er was al even gefloten voor een overtreding en dus ging ook dat feestje niet door. De RSCA Futures, die stonden erbij en keken ernaar. Topschutter Stassin - toch een man met 14 goals achter zijn naam - stond aan de overkant wortel te schieten. Beerschot-doelman Matijas zou op deze manier wel een clean sheet houden bij zijn langverwachte debuut.

© BELGA

Ook voor Frédéric Frans, die door de schorsing van Van den Bergh nog eens mocht starten in de verdediging, deed het deugd. “In de eerste helft deden we het exact zoals de trainer het wil. Met veel druk en intensiteit. Alleen is het moeilijk om dat een hele match vol te houden. Zeker tegen een jeugdig en energiek Anderlecht. Dat kon nog beter, maar we hebben het toch vooral volwassen uitgespeeld.”

Derde plaats

Toegegeven, Anderlecht herstelde het evenwicht in de tweede helft en werd stilaan zelfs de betere ploeg, maar de herbronning kwam te laat. Invaller Degreef kwam nog het dichtst in de buurt van een aansluitingstreffer met een afgeweken schot op de dwarsligger. Ook de laatste prikjes van de bezoekers leverden geen goal meer op. 0-2 op het scorebord.

Sinds de titel buiten bereik is, zeggen de Mannekes nog vol voor de derde plaats te willen gaan. Daar staan ze voorlopig, op gelijke hoogte met Club NXT. Zo net achter de onbetwiste titelfavorieten, het zou na dit seizoen een terechte rangschikking zijn voor Beerschot.

“Ik wil gewoon het beste eruit halen”, aldus Kosiah. “De drie punten zijn nu het belangrijkste, mijn twee goals zijn ook mooi. We zien wel waar we uitkomen en dan kunnen we keihard beginnen toewerken naar volgend seizoen.”

LEES OOK. ONS OORDEEL. De kop is eraf voor matchwinnaar Kosiah, clean sheet voor debutant Matijas

© BELGA

© BELGA

RSCA Futures: Vanhoutte, Camara, Lissens, Lapage, Masscho, Sadiki, Hubert, De Wilde, Stassin, Takidine, Michez.

Beerschot: Matijas (6), Konstantopoulos (6,5), Matthys (6), Frans (7), Seydoux (6), Sanusi (7), Rigo (6), Weymans (6,5), Thorisson (7), Baeten (5,5), Kosiah (8).

VERVANGINGEN: 46’ Takidine door Degreef, 46’ Camara door Tajaouart, 68’ Kosiah door Koide (6), 76’ Baeten door Sebaoui (-), 76’ Sanusi door Van Himbeeck (-),78’ Michez door Diallo, 78’ De Wilde door Monticelli, 85’ Weymans door Osei Bonsu (-), 85’ Konstantopoulos door Alhassan (-), 85’ Hubert door Ismaili.

DOELPUNTEN: 12’ Kosiah 0-1, 41’ Kosiah 0-2.

GELE KAARTEN: 43’ Lissens, 46’ Frans, 50’ Weymans.

TOESCHOUWERS: 200.

SCHEIDSRECHTER: Pirard.

    MEER OVER K. Beerschot V.A.

    Aangeboden door onze partners