De Nielse Kunstacademie viert zijn dertigste verjaardag.© RR

Ann Mampaey aan het werk in haar atelier.© RR

1 / 2
thumbnail: De Nielse Kunstacademie viert zijn dertigste verjaardag.
thumbnail: Ann Mampaey aan het werk in haar atelier.

Meer dan veertig ateliers in de Antwerpse zuidrand openen dit weekend hun deuren: “Schilderen en niet nadenken, het werkt zo bevrijdend”

Antwerpse zuidrand -

Het evenement Atelier in Beeld geeft duidelijk aan dat veel beeldende kunstenaars creatief aan het werk zijn in de Antwerpse zuidrand. Liefhebbers van uiteenlopende kunstvormen kunnen zaterdag en zondag op meer dan veertig adressen terecht om te ontdekken hoe werken tot stand komen.

Filip Spoelders, Bart Roggeman, Jef Wijckmans

Omdat er zoveel kunstenaars meedoen in de regio duidde Streekvereniging Zuidrand op een kaart alle locaties aan zodat bezoekers een fietstocht kunnen uitstippelen langs Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Edegem, Kontich en Aartselaar. “Tijdens het weekend van Atelier in Beeld geven we extra aandacht aan de ateliers in ons werkgebied. Alle ateliers staan samen onder een Google Maps in volgorde van locatie op onze website. Op die manier maken de deelnemers naast het bezoeken van de ateliers ook een leuke fietstocht in onze regio”, vertelt Stefan Beeldens van Cultuurregio Zuidrand.

De ateliers in het werkgebied van Streekvereniging Zuidrand in kaart.© RR

Onderweg zullen de geïnteresseerden kennis maken met onder andere fotografen, schilders, keramisten, illustratoren, beeldhouwers en textielkunstenaars. In Hove doen vier kunstenaars mee. Een van hen is Sigrid Bedeer. Zij maakt kleurrijke en abstracte schilderijen.

Sigrid Bedeer betrekt een nieuw atelier in Hove© RR

“Ik kan meteen mijn nieuw atelier tonen waar ik binnenkort aan de slag ga. Naast het voorstellen van mijn werken ga ik ook de bezoekers triggeren. Ik leg een groot doek waar iedereen iets op mag doen met verf. Net zoals vorig jaar zal ik het eindresultaat voor een goed doel laten veilen. Het moet de mensen aanzetten om te durven”, vertelt Sigrid. Op die manier is zij met schilderen begonnen. “Schilderen werkt zo bevrijdend. Het maakt je helemaal los van bijvoorbeeld achter je computer te zitten. Het is gewoon beginnen zonder over het resultaat na te denken en je gevoel volgen.”

Van schilderijen over keramiek tot juwelen

Rumst en deelgemeente Reet vallen buiten het werkgebied van Streekvereniging Zuidrand, maar ook hier tonen vijf amateurkunstenaars hun talenten.

Debora Missoorten laat zich voor haar olieverfschilderijen inspireren door zowel herinneringen als actualiteit met de kleine en grote problemen. “Dit doe ik graag op een ludieke manier en zij die mijn werken kennen, weten dat de pinguïn zich af en toe opdringt in mijn werk.”

Voor keramiek moeten de geïnteresseerden bij Walter Schelstaete en Marleen Hoostens zijn. “Het sociaal aspect speelt een heel belangrijke rol. In de workshops ontmoeten we nieuwe mensen, internationale contacten en vrienden die allen de passie voor klei en vuur delen”, geven ze aan

Frieda Heyman creëert dan weer opvallende figuurtjes. Ze heeft enkele fijn gesnipperd papier en een emmer lijmpap nodig om gedurende uren gepassioneerd te boetseren. “Mijn beeldjes zijn figuratief, maar niet natuurgetrouw, wel vrolijk en dikwijls met een knipoog.”

Voor kunstjuwelen als maatwerk in zilver en 18 karaat goud zorgt Ann Mampaey. “Ik transformeer oude juwelen en smelt goud om tot nieuwe, originele juwelen te komen.”

Toer door de Rupelstreek

In de Rupelstreek kan je zowel in Boom als in Niel op een en dezelfde locatie meer dan twee vliegen in een klap slaan. In Niel viert de Kunstacademie Niel haar dertigjarig bestaan met open ateliers van de cursisten schilderen, tekenen en fotografie. Deze locatie is enkel op zaterdag te bezoeken. Ook het keramiekatelier van Katrien Scheltjens is te ontdekken. Zij maakt vooral gebruiksgoederen zoals borden, kommen en vazen.

In Boom zet keramiekatelier De Smidse in steenbakkerijmuseum ‘t Geleeg de deuren open. Het atelier is een collectief van ex-cursisten van het keramiekatelier De Steiger. Negen kunstenaars tonen er hun werk. Naast keramiek maakt een van hen ook glaswerk. Verder kan je in Boom op bezoek bij schilder Erik Hoogmartens en bij Griet en Lucas Bertels voor illustraties en mixed media.

Het kunstenaarsduo Perbal/Bélibaste toont in Schelle hoe met uiteenlopende materialen vorm kan worden gegeven aan de blijvende indrukken die worden achtergelaten in het dagelijkse leven.

Geen onbekende is de Hemiksemse kunstenaar Zjos Meyvis. In zijn thuisatelier stelt de eigenzinnige kunstenaar die geregeld het roer omgooit zijn oeuvre van beeldhouwwerk, grafiek en mixed media voor.

Adressen en openingsuren van de ateliers zijn terug te vinden bij Atelier in Beeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Culturele aanraders