Antwerpse clubs niet te spreken over stijging in inschrijvingsgelden bij Volley Vlaanderen: “Alsof wij de put moeten dempen”

De mail van Volley Vlaanderen die in de mailbox van de clubvoorzitters en -secretarissen terechtkwam, is niet in goede aarde gevallen. Begrijpelijk, want het lidgeld dat de clubs aan Volley Vlaanderen moeten betalen, gaat gemiddeld met 35% omhoog. “Het voelt alsof wij de put van Volley Vlaanderen moeten dempen.”

Marcel Bernaerts

“Zij organiseren veel inter­nationale evenementen en top­sportteams, waar wij geen vruchten van plukken. Nu lijkt het alsof wij dat allemaal moeten bekostigen”, zegt Stef Maes, de voorzitter van Mavoc Mechelen. “We ­hebben de rekensom al gemaakt: we hebben 300 leden en het kost ons 3.000 euro extra. We kunnen dat moeilijk doorrekenen aan ­onze leden, want we hebben de lidgelden voor volgend seizoen al gecommuniceerd. We zijn een ­financieel gezonde club, maar ­deze maatregel neemt toch een hap uit ons budget.”

Ook bij Amigos Zoersel komt het nieuws als een donderslag bij ­heldere hemel. “Dit kost ons ­duizenden euro’s”, zucht Claude Holvoet, de voorzitter van Amigos Zoersel. “Ook wij gaan dit niet verhalen op onze leden. Ik denk niet dat de ouders daar ­zitten op te wachten. Als club gaan we nu extra inspanningen doen om uit de kosten te komen.”

Ongelukkig tijdstip

Het tijdstip waarop de bond deze nieuwe maatregelen aankondigt, valt ook wat ongelukkig. “We zijn nu druk in de weer met de ­organisatie van onze Jeugdcup”, zegt Dirk Eestermans van Fixit Kalmthout. “Dus we staan al voor een uiterst drukke periode. Komt daar nu nog deze nieuwe maat­regel bij… Dat zorgt voor nog ­extra werk in deze hectische tijd. Op z’n zachtst gezegd is dit heel vervelend. Ook de manier waarop dit gebeurt: waarom consulteerde Volley Vlaanderen de clubs niet op voorhand?”

Niet-spelende leden

“Ons huiswerk voor volgend ­seizoen was al gemaakt”, foetert Ivan Vermeiren, voorzitter van Volley Noorderkempen. “Nu gaan we toch een aantal wijzigingen moeten doorvoeren – en ik vrees dat we een deel van het lidgeld moeten verhalen op onze leden. Uiteraard niet de volledige 35%, dat is uitgesloten.”

“Wat bij mij ook extra wrang voelt, is de verhoging voor de niet-spelende leden. Dat zijn onze vrijwilligers die ervoor zorgen dat alles praktisch goed verloopt én daarvoor hun vrije tijd opofferen. Dat we ook voor hén moeten ­bijbetalen, is toch een brug te ver.”

Volley Vlaanderen: "De voorbije 10 jaar verhoogden we amper de lidgelden"

“Niemand betaalt graag meer, maar Volley Vlaanderen heeft de voorbije tien jaar de inschrijvingsgelden niet of nauwelijks verhoogd”, kadert financieel verantwoordelijke Johan Van Riet. “Ik besef maar al te goed dat er nooit een goed moment is om een ­kostenverhoging van gemiddeld 35% aan de clubs kenbaar te maken. Het tijdstip, zeker na enkele moeilijke jaren, is misschien wat ongelukkig gekozen. Misschien hadden we deze maatregel wat vroeger en beter moeten communiceren. Het was inderdaad wat laat op het seizoen en misschien was er meer begrip van de clubs geweest als we deze verhoging anders hadden aangepakt.” 

Ook voor Volley Vlaanderen zijn het op financieel vlak minder goede tijden. “Er zijn extra mensen in dienst, hogere energiekosten, promotie-evenementen voor de sport die niet altijd op financieel gebied gebracht hebben wat er van verwacht werd, subsidies van de staat die niet echt een win-win situatie waren omdat we als Volley Vlaanderen zelf nog 25 % extra moesten ophoesten, ... Ik wil er wel bij vermelden dat al die uitgaven het doel hadden het volleybal in alle mogelijke vormen beter te maken. Nogmaals alle begrip dat clubs daar geen boodschap aan hebben. Die kijken, terecht, naar hun eigen financiële toestand. 

“Het lijkt nu misschien dat we de clubs willen laten opdraaien voor onze minder gunstige situatie, maar dat is helemaal niet de bedoeling. Om uit die moeilijke situatie te geraken hebben we externe audit laten uitvoeren om te kijken wat en waar het beter moet.” (mabe) 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Volleybal