© ATV

Antwerp zet bekerfeestje verder tegen Union! Great Old kan zondag de leidersplaats van Genk overnemen

Hoe ga je op enkele dagen tijd van titeluitdager naar medefavoriet? Royal Antwerp FC demonstreerde het op het veld van Union Sint-Gillis. De Brusselaars wonnen dit seizoen in het Dudenpark al tweemaal van Mark van Bommel en de zijnen, maar de Great Old troefde de thuisploeg woensdagavond op zowat alle vlakken af. En nu ook in het klassement. In de topper van zondag kan Antwerp na een half jaar weer over KRC Genk wippen.

Hannes Van Gael

LEES OOK. ONS OORDEEL. Antwerp onverwrikbaar achterin, uitblinker voorin kon niet scoren

“Wij gaan niet aan de play-offs meedoen om er gewoon fysiek aanwezig te zijn”, zei RAFC-aanvoerder Toby Alderweireld zondag nog na de cupfinale. “We nemen geen genoegen met bekerswinst en de derde plaats”, klonk het al minstens even ambitieus bij aanvaller Vincent Janssen. De Nederlandse scherpschutter stond overigens gewoon weer tussen de lijnen nadat hij zondag de bekerstrijd vroegtijdig had moeten staken. Hetzelfde gold voor Willian Pacho. Calvin Stengs moest licht geblesseerd verstek geven, waardoor Mandela Keita weer in de ploeg kwam.

Geen lood in de benen

Bij aanvang van de wedstrijd was het uiteraard de vraag of de bekerfinale -en vooral het feestje achteraf- nog in de benen zat bij de roodhemden. ‘Neen’, was het antwoord. Volmondig neen. Want al wat rood was, was net dat tikkeltje sneller en gretiger dan de geelbloezen. Zo snoepte Bataille het leer af bij Lazare om na een lange rush de 0-1 op een plateautje aan te bieden bij Ekkelenkamp. Zo’n run als die van de West-Vlaamse flankverdediger -én een afgemeten voorzet met je mindere linker- dat doe je niet met lood in de benen.

En eens Antwerp op voorsprong is geklommen, moet je al van goeden huize komen om nog iets te rapen. Zeker als je de 0-2 dan ook nog eens weggeeft. Burgess verdedigde te nonchalant uit na jaagwerk van Vermeeren. Keita recupereerde de bal, leverde in bij Vermeeren om luttele tellen later zijn eerste treffer voor het Stamnummer 1 te scoren.

Union werd voor de start van de Champions’ Play-offs door menig analist samen met KRC Genk naar voren geschoven als voornaamste titelpretendent. Genk zette die stelling kracht bij met een overtuigende zege tegen Club, maar Antwerp leek na een half uur die rol van Union al over te nemen. Thuismatchen zijn heilig in deze kampioenseindronde, toch?

Straffe Antwerpdefensie

Trainer Karel Geraerts begreep uiteraard ook dat er iets moest gebeuren en gooide bij het begin van de tweede helft liefst drie nieuwe krachten in de strijd. Lazare, Lynen en Kandouss moesten plaats ruimen voor Puertas, El Azzouzi en Terho. Op het uur viel Nilsson ook nog in voor Boniface. Toch was de eerste grote kans na rust voor de bezoekers. Moris stuurde een schot van Balikwisha met zijn vingertoppen tegen de deklat. Geweldige parade en Union leefde nog.

In leven blijven was één ding, de wedstrijd weer spannend maken lukte niet meer voor RUSG. Jean Butez, verzamelaar van clean sheets, werd nauwelijks aan het werk gezet. Een kopbal van Nilsson was het grootste wapenfeit van de thuisploeg, maar die inzet kon Butez zelfs klemmen. Zijn defensie staat al maandenlang als een huis en dat was woensdagavond niet anders. Ook toen Ávila de geblesseerde Bataille kwam vervangen. Dan toch wat veel gevierd zondag, Jelle? Hoe dan ook, Union was niet bij machte om zich weer in de partij te knokken en de 0-2-stand na een halfuur werd ook de eindstand.

Money-time

Na de fenomenale competitiestart van Antwerp nam Genk na twaalf speeldagen, op 15 oktober, de leidersplaats over van de Great Old. Al meer dan een half jaar lang staan de Limburgers aan de leiding in de Jupiler Pro League, maar zondag, in money-time, kan Antwerp die leidersplaats weer overnemen. Antwerp heeft de laatste rechte lijn naar met veel overtuiging ingezet. De eerste dubbel beker-titel in België sinds 1996 ligt zeker nog binnen de mogelijkheden. De topper van zondag zal veel duidelijk maken.

LEES OOK. COMMENTAAR. “Antwerp kan zich zondag tot absolute titelfavoriet bombarderen”