Burgemeester Marianne Verhaert bezocht in Grobbendonk de plek waar het drugslabo werd aangetroffen.© rr

Aantal gevallen van dumping en lozing van chemisch drugsafval neemt toe: “Blijf verdachte situaties zeker melden”

Grobbendonk -

Het aantal gevallen van dumping en lozing van chemisch drugsafval blijft toenemen. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid en burgemeester van Grobbendonk Marianne Verhaert (Open Vld) heeft opgevraagd bij minister Van Quickenborne (Open Vld). “In 2022 heeft de politie in ons land liefst veertig gevallen van dumping van chemisch drugsafval vastgesteld”, weet Verhaert. Dinsdag is er in haar gemeente nog een actief drugslabo opgerold.

Marc Peeters

Een ouder cijfer is niet meteen beschikbaar, maar het kabinet-Van Quickenborne heeft Marianne Verhaert verzekerd dat de tendens aan het stijgen is. Dat drugscriminelen zeer roekeloos omgaan met het chemisch afval dat achterblijft na de productie van synthetische drugs is volgens het Kamerlid al langer bekend. Zwavelzuur, mierenzuur of aceton worden gewoon in de natuur of langs de kant van de weg gedumpt, bijvoorbeeld in bidons. Recent waren er nog vaststellingen in Mol-Postel.

LEES OOK.Drie Nederlanders in cel voor drugslabo in loods achter erotische club.

“In twee op de drie gevallen wordt het drugsafval niet gedumpt maar geloosd. Bij lozingen wordt het vloeibare drugsafval rechtstreeks op de grond, in het riool of het oppervlaktewater gegoten. De kans op betrapt worden bij lozen van het chemisch afval is vele malen kleiner terwijl de gevolgen van een lozing op de volksgezondheid en natuur vele malen ernstiger zijn”, meent Verhaert.

Vaten met drugsafval gedumpt in Postel nabij Mol.© Tommy Maes

Het aantal dumpingen van chemisch drugsafval ligt wellicht nog een heel pak hoger dan de veertig vaststellingen van vorig jaar en wat lozingen betreft is het moeilijk om er een exact cijfer op te plakken. Verhaert maakt zich zorgen. Net deze week is er in Grobbendonk nog een chemisch drugslabo opgerold.

Marianne Verhaert looft het werk van de speurders, die getipt werden door alerte bewoners. Tegelijk spoort ze iedereen aan om waakzaam te zijn. “Burgers die zaken opmerken die verdacht kunnen zijn, ik denk bijvoorbeeld aan een verlaten loods waar altijd licht brandt, een chemische geur of verdachte handelingen, kunnen hiermee terecht bij de speciaal voorziene drugsmeldpunten zoals www.drugsplantageontdekt.be

“Zij onderzoeken elke melding en staan in contact met de politiediensten. We zien dat die drugsmeldpunten de afgelopen jaren hebben geleid tot de ontmanteling van heel wat drugslabo’s. Van de 337 meldingen in de provincie Antwerpen bleek bijna 40% positief en leidde tot een pv of een lopend onderzoek.”

“Opvallend daarbij is dat na de politiezone Antwerpen de top 4 van meeste meldingen uit Kempense politiezones komt. Met Turnhout op plaats 2 en Zone Noorderkempen en Balen-Dessel-Mol die de top 4 aanvullen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Drugs in de Kempen