De zes leerlingen van het VTI Zandhoven met hun vakleerkracht Johan Verheyen in het gebinte van het alpacaverblijf voor Hugo en Boris.© kristin matthyssen

Leerlingen VTI Zandhoven maken echte alpacavilla voor Hugo en Boris in Monnikenheide

Zoersel -

Zes leerlingen van het zevende specialisatiejaar industriële houtbewerking van het VTI Zandhoven en hun leerkracht Johan Verheyen zijn volop aan de slag om een alpacaverblijf in Monnikenheide Spectrum in Zoersel op te trekken. Zwarte Boris en witte Hugo mogen zich in de pootjes wrijven. De ruime stal met werkruimte die Lars Laurijssen (18) uit Zandhoven en Dean Beuckeleers (20) uit Wommelgem ontwierpen is een echte dierenvilla.

Kristin Matthyssen

Het dierenpark van Monnikenheide Spectrum, een verblijf en dagbesteding voor personen met een verstandelijke beperking, bestond al uit konijnen, cavia’s, geiten, kippen, eenden, hangbuikzwijnen en zebravinken. Sinds begin april zijn alpaca’s Hugo en Boris erbij gekomen. De wollige koddige dieren, verwant met kamelen, zijn normaal vrij schuchter. Maar Hugo en Boris laten zich al aaien en krijgen halstertraining om later met bewoners en begeleiders alpacawandelingen in het domein te kunnen maken.

Boris en Hugo met hun voorlopig stalletje in de achtergrond. Binnenkort verhuizen ze naar hun alpacavilla.© kma

Monnikenheide deed beroep op het vakmanschap van de leerlingen van het VTI Zandhoven om Hugo en Boris een eigen alpacaverblijf te geven. Dat verrijst nu achter de bestaande schuur en stal en wordt later met elkaar verbonden. Er komt ook een ruim overdekt en rolstoeltoegankelijk buitenplatform en een binnenruimte met bijbehorende werkruimte en bergruimte, waar bewoners en cliënten met de dieren bezig kunnen zijn.

Dean en Lars maakten het ontwerp helemaal zelf.© kma

Een alpacaverblijf ontwerpen als afstudeerproef: het is eens iets anders.© kma

Het is een win-win voor mens en dier. Monnikenheide koopt het materiaal. Voor de leerlingen van het VTI is het een nuttige praktijkervaring. “Jarno, Dean, Olivier, Lars, Indy en Jelle van het zevende specialisatiejaar industriële houtbewerking helpen allemaal mee bij de uitvoering. Ieder kreeg zijn taak. Onze leerlingen lassen-constructie gaan nog voor het hekwerk binnen zorgen. Maar het zijn Dean Beuckeleers en Lars Laurijssen die alles ontworpen en uitgetekend hebben”, vertelt leerkracht Johan Verheyen. “Voor hen is het echt hun geïntegreerde proef (GIP) of eindwerk.”

De leerlingen bij Boris en Hugo, met in de achtergrond hun verblijf in opbouw.© kma

Dean en Lars maakten zich er niet gauw vanaf. “We hebben drie ontwerpen getekend waaruit Monnikenheide kon kiezen”, vertelt Dean.

Erika Racquet van Monnikenheide-Spectrum is in de wolken. “De begeleiders zijn heel blij nu er een grotere binnenruimte ontstaat met een groot raam naar buiten, waardoor de bewoners en cliënten rustiger en comfortabeler kunnen werken. De leerlingen lassen-constructie van het VTI maakten eerder voor ons een vlinderboom waarmee we overleden bewoners en cliënten herdenken. We willen het VTI graag bedanken voor de fijne samenwerking.”

Wie nader wil kennismaken met het VTI Zandhoven kan zaterdag 6 mei op de opendeurdag terecht aan de Langestraat. Erika Racquet van Monnikenheide laat weten dat je altijd peter of meter kan worden van een dier van het dierenpark, om het voer te sponsoren.

Hugo en Boris oefenen al een grote aantrekkingskracht op de cliënten en bewoners. Ze krijgen veel bezoek aan de draad. Hugo mekkert heel zachtjes zoals een schaap, maar dan stiller. Of het betekent dat hij zich thuis voelt in de Zoerselse bossen heeft nog niemand kunnen ontcijferen, maar het heeft er alle schijn van. (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners