© AFP

Gretige Sergio Pérez houdt ploegmaat Max Verstappen af in Baku en maakt WK-strijd weer bijzonder spannend

Sergio Pérez heeft de vierde Grote Prijs van het seizoen in de wacht gesleept. Op het stratencircuit van Baku hield de Mexicaan zijn jagende ploegmakker Max Verstappen sterk af waardoor Pérez in het WK-klassement opnieuw dichter bij de Nederlander sluipt.

Jens Heylen

Wat voorafging...

Door de eerste sprintrace van dit seizoen gingen de kwalificaties voor deze race uitzonderlijk vrijdag al door. Daar pakte Charles Leclerc voor het derde jaar op rij de pole in Baku, Verstappen en Pérez zouden met hun Red Bull op twee en drie starten. De vraag was of de Monegask het dit keer wél eens kon afmaken want dat lukte de vorige keren niet.

Zaterdag werd er dan gesprint voor extra WK-punten. Sergio Pérez greep die met beide handen, maar na afloop ging het toch vooral om het robbertje dat Max Verstappen en George Russell uitvochten na een contact tussen hun Red Bull en hun Mercedes. Een nieuw duel tussen beide kemphanen zou er niet aankomen want Russell kende vrijdag een mindere kwalificatie en moest van P11 van start gaan.

Hoe verliep de start?

Leclerc wist zijn eerste plaats in de eerste ronden goed te verdedigen, maar de druk van Red Bull was niet te houden voor Ferrari. Na nog geen vijf laps nam Verstappen over, mede dankzij een erg nuttige DRS. Diens ploegmaat Pérez ging even later ook voorbij Leclerc. De Mexicaan maakte vervolgens jacht op zijn Nederlandse ploegmaat.

Hoe kwam de zege tot stand?

Na een pitstop van Verstappen nam Pérez de leiding over op dit snelle stratencircuit. En door een interventie van de safety car, na een knullig manoeuvre van De Vries, had de Mexicaan een aanzienlijk voordeel te pakken op zijn ploegmaat. Ook Leclerc was opnieuw over de Red Bull gegaan.

Toen de safety car het circuit verliet, volgde er in lap 14 een herstart. Pérez behield zijn koppositie, achter hem ging Verstappen zelfs zonder DRS op het lange rechte stuk voorbij Leclerc. Een knap inhaalmanoeuvre van de Nederlander, die zijn ploegmaat niet uit het oog wilde verliezen. De tweevoudig wereldkampioen bleef in diens spoor maar Pérez bouwde z’n voorsprong gestaag uit in de volgende rondjes. Aan die situatie veranderde er niets meer.

Wie onderscheidde zich?

De winnaar van de dag: Sergio Pérez. Hij toonde zich erg gretig voor- en na de herstart. De Mexicaan hield zijn goede cadans gewoon aan.

Wie had zijn dagje niet?

Nyck De Vries. Maar maak er gerust een heel weekend van. De Nederlander van Alpha-Tauri zag vrijdag al erg snel een einde komen aan zijn kwalificatie toen hij in de kant belandde. Zondag volgde er geen beterschap want in ronde elf was het opnieuw zover.

Hij reed nog verdienstelijk rond, maar Zhou Guanyu kon na mechanische pech niet finishen in zijn Alfa Romeo. Meer dan 38 rondes vielen er niet meer uit de bolide te puren.

Hoe hoog was de spektakelwaarde?

Van bij het begin was er veel spektakel. In de eerste plaats omdat Leclerc zijn pole wilde behouden, maar aan de sterkte van beide Red Bulls was niets te doen. Het beloofde een duel op het scherpst van de snee te worden tussen Verstappen en Pérez, maar halfweg de race bleek dat de Mexicaan steeds meer en meer afstand begon te nemen. In de laatste ronden was het verschil duidelijk met 2,5 seconden.

Wat onthouden we van deze race?

Wat we al langer weten: dat Sergio Pérez Max Verstappen geen duimbreed wil toegeven binnen Red Bull en er voor de rest van het seizoen alles aan zal doen om de wereldtitel binnen te halen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Formule 1