© Maarten Straetemans / Isosport

© BELGA

© BELGA

1 / 3
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

AA Gent straft dipje van Westerlo in de tweede helft ongenadig af

Westerlo is de Europe Play-offs met een valse noot begonnen. Op het veld van AA Gent was het, na een goede eerste helft en een doelpunt van Fixelles, in de eerste tien minuten van de tweede helft absoluut niet bij de les en betaalde het dat twee keer cash. De ingevallen Orban deed de boeken helemaal dicht.

Bart D’haene

LEES OOK. COMMENTAAR. “Zonder miraculeuze wendingen mag Westerlo de Europese droom nog een jaartje in de koelkast steken”

De grote massa was niet afgezakt naar de Ghelamco Arena. Vrijdagavondvoetbal, het verlengde weekend of de ontnuchtering bij de Gentse fans na het debacle tegen KV Oostende en de gemiste top vier plaats? Ongetwijfeld zal het vooral dat laatste geweest zijn. Hein Vanhaezebrouck bazuinde rond dat hij nauwelijks nog fitte spelers overhield, maar had wel de luxe om Orban op de bank te zetten. Waar hij het gezelschap kreeg van Fofana. Hong en Tissoudali stonden aan de aftrap. Jonas De Roeck voerde in vergelijking met de wedstrijd tegen Seraing vijf wissels door. Fixelles, Neudstädter en Reynolds, die op de laatste speeldag gespaard werden omwille van geel gevaar, namen hun vertrouwde plaats opnieuw in. Ook Vaesen en Dierckx kregen een basisplaats.

Pareltje van Fixelles

Beide ploegen demonstreerden vanaf de start hun aanvallende intenties. Cuypers kopte de eerste kans uit dit Europe Play-offduel naast. In minuut tien devieerde Vaesen een voorzet van Chadli naast. Amper één minuut later was het alle hens aan dek bij de bezoekers. Tagir en Neustädter blokten pogingen van Tissoudali en Kums af. Een gretige Dierckx waagde zijn kans, Nardi tikte de bal met de vingertoppen in hoekschop. Het bleef op en neer gaan. De Sart joeg de bal hoog over doel. Tissoudali waagde zijn kans, zijn poging werd in de hoekschop verwerkt. Plots ontbond Fixelles, die net voor het verstrijken van het openingskwartier in het boekje ging van scheidsrechter Vergoote, zijn duivels. Hij rukte op, werd niet aangevallen en knalde de bal prinsheerlijk in de kruising. Vier maanden geleden maakte hij tegen Antwerp een haast identiek doelpunt.

Maxim De Cuyper, die zich enkele keren op slordig balverlies liet betrappen, leverde de bal pardoes in. Neustädter moest een beroep doen op al zijn ervaring en ontfutselde Tissoudali de bal net voor de Marokkaanse international echt gevaarlijk kon worden. Ook Bolat (ex-AA Gent) was bij de pinken. Hij maakte een scherpe voorzet onschadelijk. AA Gent kwam gretig uit de kleedkamer en zette meteen koers naar het doel van Bolat. Die aanvalsdrang werd snel beloond. Al ging er een schlemiel balverlies bij Westerlo aan vooraf en kon Neustädter de bal onvoldoende ontzetten. Hong werkte de voorzet van Cuyper, vanop de doellijn, behendig voorbij Bolat. Amper drie minuut later had AA Gent de scheve situatie helemaal omgebogen. Met dank aan Bolat die zich verkeek op een schot van Kums, nadat Neustädter de bal zo maar in de voeten van de doelpuntenmaker trapte. Westerlo wankelde even, want Reynolds voorkwam met een redding op de lijn, de 3-1.

Nigeriaanse sensatie

Jonas De Roeck greep en gooide het trio Madsen, Matsuo en Vetokele in de strijd. Zo onbevangen en fris Westerlo de eerste 45 minuten acteerde, zo moeizaam ging het de tweede helft. Zelfs met een vergrootglas was het zoeken naar een doelpoging van de Kemphanen. De net ingevallen Nene had wel meer moeten doen met een voorzet en trapte van dichtbij op Nardi. Even voordien miste een kopbal van Okumu precisie. Westerlo drong aan, maar aanvallend kreeg het nauwelijks iets klaar. Een andere invaller - Orban - liet dan maar zien hoe het moest. Met een knappe actie en dito schot, strak in de rechterhoek, knalde de Nigeriaanse sensatie de eindstand op het bord.

    MEER OVER KVC Westerlo

    MEER OVER VOETBAL