Hier zit de echte loonkloof tussen man en vrouw

Een vrouwelijke ondernemer verdient gemiddeld 44% minder dan een mannelijke. Bij advocaten is de loonkloof het grootst.

William VisterinBron: Jobat.be

Gemiddeld verdienen mannelijke advocaten meer dan twee keer zoveel als vrouwelijke advocaten. Dat blijkt uit gegevens van HR-adviseur Partena Professional, dat ook vaststelt dat de loonkloof tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers groter wordt naarmate ze ouder worden.

Van 10 tot 60% verschil

Die leeftijd maakt, gemiddeld gezien, een groot verschil. De inkomenskloof bedraagt al bijna 10% in de categorie ondernemers jonger dan 30 jaar. In de leeftijdscategorie 30-40 jaar verdienen mannelijke ondernemers gemiddeld zowat 27% meer dan hun vrouwelijke tegenhangers.

Dit percentage stijgt vervolgens tot 47% voor zelfstandigen in de leeftijdsgroep 40-50 jaar en vervolgens tot meer dan 60% voor de leeftijdsgroep 50-60 jaar, waarna het verschil bij zestigplussers terug kleiner wordt.

Vrouwelijke ondernemers zijn met 33% vertegenwoordigd in het gehele Belgische economische landschap. Terwijl ze in de meerderheid zijn (59%) in de dienstensector, zijn ze minder talrijk in de vrije beroepen (45%) en zelfs zwaar ondervertegenwoordigd in de landbouw (24%) of de industrie en ambachten (waar er slechts 13% vrouwen zijn).

En bij werknemers?

Bij werknemers is de loonkloof overigens minder groot. Uit het Salariskompas van Jobat blijkt dat vrouwen gemiddeld zowat 17% minder verdienen dan hun mannelijke collega’s.

Gelukkig met wat je verdient?

Bron: Jobat.be

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER