Eva De Smidt met haar moeder Monique Beullens en Eva’s zelfgefokte vosschimmel Hannahlies van ’t Groenenbroek. — © kristin matthyssen
Op vliegend tapijt achter ‘pjeid’ in Stal Groenenbroek
Al vijf generaties worden er Belgische trekpaarden gefokt vlak bij het kerkje van Millegem in Ranst. Monique Beullens (63) en dochter Eva De Smidt (36) die de teugels nu in handen hebben, ontvingen honderden geïnteresseerden in Stal Groenenbroek tijdens de Erfgoeddag.
Wat is er nóg meer erfgoed dan het Belgisch trekpaard? Begin vorig eeuw waren de stoere boerenpaarden zelfs het grootste exportproduct van ons land. Rond 1900 bedroeg het aantal koudbloedpaarden dat jaarlijks vanuit België naar de Verenigde Staten werd geëxporteerd liefst 1.600 stuks.
De familie Beullens zette samen met de erfgoedraad en de gemeente een boeiend programma op, met tentoonstelling van de verschillende kleuren, een demonstratie met hoefsmid Jeroen Baeten, een cursus toiletteren, huifkarritten en ploegen. Het Aangespannen Trekpaard zorgde mee dat kinderen op een trekpaard mochten zitten of met z’n allen op een vliegend tapijt achter een ‘pjeid’.
Het veulentje liet zich nog niet zo goed zien. — © kma
“Rond de middag hadden al 86 kindjes een ritje gemaakt”, zegt Eva De Smidt, die samen met haar moeder Monique Beullens (63) de fokkerij van haar grootvader Frans Beullens heeft overgenomen. “Mijn grootvader is begonnen met stamboekfokken, voor wedstrijden. Maar zijn vader en overgrootvader werkten hier ook al met Belgische trekpaarden op de boerderij”, vertelt Eva. “Eigenlijk zijn we dus al vijf generaties bezig.”
Op het vliegend tapijt achter het ‘pjeid’. — © kma
© kma
Stal Groenenbroek mocht in de nacht van vrijdag op zaterdag nog een gezond hengstveulen verwelkomen. “Nét op tijd voor de Erfgoeddag. Eigenlijk was onze merrie Aliss al uitgerekend voor 12 april”, vertelt Eva. “Als fokker heb je liever een merrieveulen, want wij houden de hengsten niet bij. Maar dat het veulen gezond en sterk is, is het allerbelangrijkste.”
Bezoekers mochten kiezen uit de namen Cisse, Matiss of Ilias. “Bij Belgisch trekpaarden is er geen vastgelegde beginletter per geboortejaar zoals in veel warmbloedstamboeken”, legt Eva uit.
Dat het Belgisch trekpaard nog een grote aantrekkingskracht uitoefent was duidelijk, want zelfs in de regen bleef het bezoek toestromen.
Een ritje op een Belgisch trekpaard. — © kma
© kma
Het veulen van nog geen twee dagen oud. — © kma
Hoofdpunten
Meeste kampioenenmakers geven Antwerp nog steeds voordeel van de twijfel, al veranderen enkelen toch van gedacht: “Union kan hen een litteken voor het leven bezorgen”
Onze reporter test zelf of je snel aan Ozempic kan geraken zonder voorschrift: “Ik vul in: ik wil wat buikvet verliezen”
Premier De Croo brengt nacht door in ziekenhuis na val met fiets
20 jaar homohuwelijk, deze Kapelse koppels trouwden als eersten: “Zo’n huwelijkscontract, dat was voor ons onvoldoende”