Olaf Suchorski (links) en Yves Helsen van Studijo BOS zijn — © JAA
Studijo BOS mag gaan bushcraften in tuin van Koninklijk Paleis: nominatie voor Koningin Mathildeprijs
Ze vertoeven het liefst middenin de ruige natuur, gekleed in houthakkershemd of T-shirt. Maar woensdag 26 april halen Yves Helsen (41) en Olaf Suchorski (52) toch maar hun deftigste pak uit de kast. Het duo achter Studijo BOS wordt in het Koninklijk Paleis verwacht, waar ze door koningin Mathilde zelf ontvangen worden als genomineerden voor de naar hare majesteit vernoemde prijs.
Of ze in Laken naast een persoonlijke ontmoeting met de koningin ook nog een cheque van 10.000 euro krijgen om mee te nemen naar Schoten, waar Studijo BOS werd gesjord, durven Yves en Olaf niet te hopen. Er zijn immers nog negentien andere projecten geselecteerd. De initiatiefnemers zetten zich elk op hun manier gepassioneerd in voor het welzijn en het geluk van Belgische jongeren.
Elk jaar zijn het twee schoolklassen uit het secundair onderwijs die onafhankelijk bepalen wie de Koningin Mathildeprijs wint. “Dat zou natuurlijk de bekroning zijn van onze nog jonge werking, maar met de nominatie en de projectsubsidie van 7.000 euro die we eerder ontvingen na aanvaarding van ons dossier, zijn we ook al heel blij. Het geeft ons de gelegenheid om de dromen van jonge mensen, ook die met een verstandelijke beperking, te realiseren”, vertelt Yves, een geëngageerd opvoeder.
De uitnodiging en tegelijk erkenning van Koningin Mathilde voor Olaf en Yves van Studijo Bos. — © JAA
De naam Studijo BOS werd niet toevallig gekozen. “Natuurbeleving heeft altijd centraal gestaan in onze werking. We organiseren avontuurlijke kampen in bos en hei waar we jongeren leren klimmen en bushcraften”, aldus Yves.
“Bushcraft is de kunst van het (over)leven in en met de natuur”, vertelt specialist en ervaringsdeskundige Olaf. “Het gaat om een breed pallet aan vaardigheden met respect voor de natuur. Bushcraft vormt in feite de brug tussen gebruiken van natuurvolkeren en onze voorouders met de hedendaagse maatschappij. We leren en amuseren ons, maar dragen steeds zorg voor de Ruige Heide in Zandvliet, het gebied waar onze kampen plaatsvinden.”
Stoere Emma
Emma Dessers is weldra een ervaren bushcrafter dankzij Studijo BOS. — © RR
“Eigen aan Studijo BOS is dat we inclusief werken en dus ook jongeren met een verstandelijke beperking meenemen. Meer nog: we leiden sommigen op om zelf mee te monitoren”, verrast Olaf.
Yves knikt. Hij is zelf opgegroeid met een jongere broer met het downsyndroom: Thomas (33). Het maakt hem extra gevoelig voor het thema. “Onder anderen van Thomas, maar ook van andere jonge mensen met een beperking zoals Peter Goetgebuer weet ik dat zij met hun ongeremd en out of the box-denken ook ons heel wat kunnen leren.
Nog zo’n straf voorbeeld is Emma Dessers (22) uit Stabroek. Dankzij de erkenning door het Koningin Mathildefonds proberen we nu haar droom te verwezenlijken: niet zomaar deelnemen, maar echt meedraaien in het begeleidingsteam van onze natuurkampen.”
Emma, die naast haar verstandelijke handicap ook motorisch beperkt is, gaat woensdag mee naar het Koninklijk Paleis. Dit weekend nog krijgt ze de kneepjes van het bushcraften aangeleerd. “Ze kijkt er erg naar uit, zowel naar de ontmoeting met de koningin als naar het bushcraften met Olaf en Yves”, weet haar moeder Britt De Kimpe.
“Emma werkt in de week in de inclusieve Bistro Buitengewoon in Kapellen en ze draait vlot mee in Tuincentrum Hendrickx in Stabroek. Ze doet niets liever dan met grote takken en zelfs hele boomstammen in de weer zijn. Als het maar groot en zwaar is.”
Kapmes
Studijo BOS realiseert nu haar grote droom: overleven in de natuur. “Emma wil haar opgedane kennis graag delen met andere jongeren; met én zonder beperking”, aldus haar mama. “Ze leert welke planten eetbaar en niet-eetbaar zijn. Een kapmes schrikt haar niet af. De haringen van haar tent snijdt ze zelf uit gevonden hout en ook veilig een vuurtje maken, wil ze onder de knie krijgen.”
Emma geniet met volle teugen in de natuur, maar kijkt ook uit naar de ontmoeting met de koningin in haar chique paleis. “Al denk ik dat zij geen jurkje zal dragen, maar zelfs voor deze gelegenheid liever de stoere broek en trui aantrekt die ze het liefst draagt”, lacht de trotse moeder van de eigenzinnige jonge vrouw uit Stabroek, die heel wat in haar mars heeft.
Olaf helpt een bewoner van De Vier Notelaars met een verstandelijke beperking boomklimmen. — © JAA
Emma maakt een vuurtje, onder toezicht van haar begeleiders van Studijo Bos. — © JAA
Iedereen kan op avontuur in de natuur, ook zij die een verstandelijke beperking hebben. — © JAA
Hoofdpunten
RECONSTRUCTIE. Van hoop naar wanhoop en weer terug, extatische fans op Bosuil zien Antwerp titel pakken: “Alle woorden schieten tekort, dit is onwezenlijk”
OVERZICHT. Na de climax: dit is de verdeling van de Europese tickets (en wie de Belgische ploegen kunnen loten)
Toby Alderweireld. Met de A van Antwerpen: “Dit is het allermooiste moment uit mijn carrière”
ANTWERPEN LIVE. Volg al het nieuws uit Antwerpen hier op de voet