Fernand Huts koopt skelet van T-rex voor bijna 5 miljoen euro en wil het tentoonstellen in de Boerentoren: “Ik ben dolgelukkig”

De kunststichting Phoebus Foundation van ondernemer Fernand Huts, heeft op een veiling in Zürich het beruchte dinosaurusskelet gekocht van een Tyrannosaurus rex. Dat onthult veilinghuis Koller vrijdag. In een persbericht bevestigt de stichting van Huts de aankoop. Het exclusieve skelet moet dienst uitmaken van de collectie van de toekomstige kunsttempel in de Boerentoren. “We zijn dolgelukkig dat we deze aankoop hebben kunnen doen”, reageert Huts zelf aan de VRT-nieuwsdienst.

gjs, joroBron: BELGA

De veiling vond vorige week plaats en aanvankelijk bleef de koper anoniem. Maar nu blijkt niemand minder dan Fernand Huts te zijn. Het skelet moet een van de pronkstukken worden in de toekomstige kunst- en cultuurtempel in de Boerentoren, de iconische Antwerpse wolkenkrabber die de Katoen Natie-baas opkocht. Tot de grootschalige renovatie van dat gebouw klaar is, gaat het skelet wellicht naar een museum in bruikleen. 

LEES OOK. Skelet van T-Rex brengt bijna 5 miljoen euro op in Zurich

De stichting van Huts betaalde 5,6 miljoen euro (inclusief de commissie voor het veilinghuis). Het skelet is 1,6 bij 3,9 meter en bestaat uit botten van drie verschillende dieren die tussen 2008 en 2013 werden opgegraven in de Amerikaanse staten Montana en Wyoming. De helft van alle botten is origineel materiaal. De T.rex leefde meer dan 65 miljoen jaar geleden in wat nu de Verenigde Staten is.

Trinity zou pas het derde T. rex-skelet zijn dat ooit is geveild. Het werd de afgelopen weken tentoongesteld in Zürich voor zowat 35.000 bezoekers.

LEES OOK. Het ultieme hebbeding van 65 miljoen jaar oud: veiling skelet van T-rex zorgt voor ophef

Fernand Huts pronkt voor de Boerentoren, die hij opkocht.© Victoriano Moreno

“Ongelooflijk trots”

“We zijn ongelooflijk trots om aan te kondigen dat dit spectaculaire exemplaar deel zal uitmaken van een belangrijk project van de Phoebus Foundation, namelijk de zogenaamde ‘Boerentoren’”, stelt Katharina Van Cauteren, stafchef van de stichting Phoebus in het persbericht.

“Dolgelukkig”, zo verwoordt Fernand Huts zijn persoonlijk gevoel op de VRT-radio. “Dit is heel uitzonderlijk. In de hele wereld zijn er nog maar drie van dit soort skeletten verkocht.”

Huts en zijn stichting willen het skelet publiek toegankelijk maken. “De dinosaurus zal in het openbaar te zien zijn in de Boerentoren, waar kunstliefhebbers, historici, onderzoekers, liefhebbers en alle andere bezoekers volop kunnen genieten van de geschiedenis en schoonheid van kunst, wetenschap, architectuur en meer in al hun facetten”, zegt Katharina Van Cauteren.

Eind 2022 raakte bekend dat Fernand Huts de gerenommeerde Amerikaanse architect Daniel Libeskind heeft aangesteld om de Boerentoren in een 21ste-eeuws jasje te steken. Het spectaculaire ontwerp lokte behoorlijk wat controverse uit. Het zal sowieso nog enkele jaren duren eer de gerenoveerde wolkenkrabber zal openen als kunsttempel.

LEES OOK. Fernand Huts tekent contract met architecten vernieuwing Boerentoren: “Natuurlijk begrijp ik de commotie over de plannen”

Fernand Huts wil de Boerentoren laten renoveren volgens het ambitieuze ontwerp van Daniel Libeskind, maar dat lokt heel wat controverse uit.© Jan Van der Perre

“Omdat de oplevering van de Boerentoren nog enkele jaren op zich laat wachten, onderzoeken we de mogelijkheid om Trinity in de tussentijd uit te lenen aan een museum, zodat het publiek nu al kan genieten van dit unieke exemplaar. Wetenschappers hoeven zich ook geen zorgen te maken: net als de rest van onze collectie is Trinity beschikbaar voor onderzoek”, zegt Van Cauteren.

Fernand Huts gelooft alvast rotsvast dat Trinity een enorme publiekstrekker kan worden. “Wij willen hiermee de Boerentoren, Antwerpen en Vlaanderen op de wereldkaart zetten. We denken dat we beter kunnen doen dan Bilbao en dat we een echt Antwerpen-effect kunnen genereren.” Huts doelt op het Guggenheim-museum in Bilbao dat na de realisatie Bilbao plots op de wereldkaart zette als kunststad.

LEES OOK. Hoe Fernand Huts ook met kunst de wereld verovert

Het skelet van Trinity zoals het stond opgesteld in het veilinghuis in Zurich.© REUTERS

“Beste resultaat voor dit prachtige fossiel”

Ook veilinghuis Koller zegt tevreden te zijn met de verkoop aan de stichting van Huts. “Dit is voor ons absoluut het beste resultaat dat we ons hadden kunnen voorstellen voor de verkoop van dit prachtige fossiel. We zijn erg blij dat Trinity nog jaren beschikbaar zal zijn voor het publiek en de wetenschap, en dat ze in zeer goede handen zal zijn”, zegt CEO Cyril Koller.

Het skelet van de T.rex ging eerder deze week onder de hamer bij het Zwitserse veilinghuis Koller.© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER