De straat onder de Donderbrug kruist de fietsostrade.© Filip Spoelders

Eerste cijfers geven daling van verkeersstroom onder Hovese Donderbrug

Hove -

Ook na de heropening van de Donderbrug en de flankerende maatregelen blijven de provincie Antwerpen en de gemeente Hove het verkeer onder de brug meten. De eerste cijfers geven een minder drukke verkeersstroom aan.

Filip Spoelders

In 2021 en 2022 organiseerden de provincie en de gemeente een proefproject door autoverkeer onder de brug te weren. Het autoverkeer zou te gevaarlijk zijn voor de kruisende fietssnelweg F1 net achter de brug. Het proefproject werd niet behouden waardoor de doorgang aan het einde van de zomer van vorig jaar weer werd opengesteld. Dat gebeurde met het aanbrengen van enkele begeleidende maatregelen zoals het aanbrengen van een rode asfaltlaag.

De gemeente en de provincie gaven aan dat de verkeersstroom verder gemonitord zou worden. Na enkele maanden was raadslid Isabelle De Meese (pH7-Positief Hove) benieuwd naar de eerste voorlopige resultaten.

Minder verkeer

Hoewel er nog verder wordt geteld, kon mobiliteitsschepen Koen Volckaerts (N-VA) een eerste indicatie geven. “In oktober waren er op werkdagen gemiddeld 1.336 voertuigen die onder de Donderbrug reden, tijdens het weekend ging het om 1.502 voertuigen. In de periode van midden november tot midden december daalde dit aantal naar respectievelijk gemiddeld 866 en 573 voertuigen. De eerdere knip en de maatregelen in de Parklaan moeten toch een aantal bestuurders hebben ontraden om langs de brug te rijden.”

Samen met de provincie focust de gemeente Hove zich nu op het veiliger maken van de fietsostrade F1. “In samenwerking met Mortsel wordt eerst de brug aan de Groenstraat aangepakt met het aanbrengen van een rode slemlaag voor de fietsers. Dat gedeelte wordt dan een fietsstraat. Later komt ook Hoverheide aan bod”, geeft de schepen nog mee.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Hove