© ATV

Antwerps studiebureau Omgeving haalt groots overkappingsproject binnen in Valencia

Antwerpen -

Studiebureau Omgeving, dat in Antwerpen twee ringparken gaat realiseren, heeft in de Spaanse stad Valencia een groot overkappingsproject binnengehaald. Het gaat om een landschapspark van vier kilometer lang met drie ecowijken, goed voor vijfduizend inwoners. “We gebruiken dezelfde kennis als in Antwerpen voor dit project”, zegt Sven Augusteyns van Studiebureau Omgeving.

Jan Stassijns

De Spaanse stad Valencia staat voor zijn grootste stadsontwikkelingsproject in veertig jaar. En het Antwerpse Studiebureau Omgeving landscape.urbanism heeft de touwtjes in handen bij de realisatie ervan. De jury duidde het ontwerpteam met hun ‘Green Leaves Strategy woensdagochtend aan als winnaar van de ontwerpwedstrijd ’.

Het project omvat een landschapspark van vier kilometer lang met drie ecoparken die plaats moeten bieden aan vijfduizend inwoners. Er wordt in totaal anderhalve kilometer aan spoorwegen overkapt, wat de inwoners van Valencia meer verkoeling moet geven in de straten tijdens hittegolven en droogte. Nieuwe fiets- en wandelpaden zullen inwoners in de toekomst via groene verbindingen in vijftien minuten tot in het centrum van de stad brengen. “Valencia zet zo in op de modal shift naar minder autoverkeer”, zegt Sven Augusteyns, projectleider Green Corridor bij Omgeving. “De herontwikkeling van dit stadsdeel zet volop in op duurzame mobiliteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit, CO2 neutraliteit en betaalbaar wonen.”

(lees verder onder de foto’s)

De situatie van de spoorwegen in Valencia nu.© Studiebureau omgeving

Een simulatie van hoe de plek er binnen enkele jaren moet uit zien.© Studiebureau Omgeving

Het project kent veel gelijkenissen met de Antwerpse overkapping, iets waar studiebureau Omgeving nauw bij betrokken is als ontwerper van ringparken Schijn en West. “We gebruiken dezelfde kennis als in Antwerpen om dit project te realiseren”, zegt Augusteyns. “We brengen ook het concept van fietssnelwegen naar Valencia, iets wat ze in Spanje (nog) niet kennen.”

Om het grootse stadsontwikkelingsproject tot een goed einde te brengen, kan Omgeving rekenen op een lokaal team van ecologen, hydrologen, (landschaps)architecten en andere specialisten. “De volgende stap is nu om een masterplan op te maken, zoals dat in Antwerpen ook voor Oosterweel is gebeurd”, zegt Augusteyns. “Dat zal ongeveer een jaar in beslag nemen. Daarna gaan we naar de concrete uitvoeringsplannen, in samenspraak met de stad Valencia.”

De kostprijs is op dit moment nog moeilijk in te schatten, daar zal het komende jaar meer duidelijkheid rond komen. “Maar het feit dat wij de plannen op tafel mogen leggen, is op zich al een hele eer”, zegt Augusteys. “Ons team bestaat uit meer dan negentig collega’s. Dus wees gerust, het zal geen impact hebben op ons werk in Antwerpen.”

De site vandaag.© Studiebureau Omgeving

Eén van de toekomstige ecowijken.© Studiebureau Omgeving

Het projectgebied, in het zuidelijke deel van Valencia.© Studiebureau Omgeving

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oosterweel