© BELGA

© BELGA

© BELGA

1 / 3
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Dwarsligger en Verbruggen houden Westerlo van nieuwe stuntzege tegen Anderlecht

Twee keer de dwarsligger en Bart Verbruggen hebben Westerlo van een nieuwe stuntzege tegen Anderlecht gehouden. De Kemphanen stonden na de rust lang onder druk, maar waren in de slotfase nog het dichtst bij het winnende doelpunt. Jonas De Roeck en co blijven dankzij het gelijkspel wel op koers voor een ticket voor de Europe Play-offs.

Kersten Steurbaut

LEES OOK. ONS OORDEEL. Twee Westelse sterkhouders: eentje stond in doel, de andere startte op de bank

De terugkeer van Jonas De Roeck naar het Astridpark stond op Pasen in het teken van de strijd om de Europe Play-offs. Bij winst hadden De Roeck en zijn Kemphanen hun ticket zo goed als beet. Bij een zege van Anderlecht sprongen de Brusselaars dan weer over Westerlo.

Paas-wit greep in de openingsfase van het cruciaal duel de bezoekers bij de keel, maar de eerste kans viel toch aan de overkant. Het eerste balcontact op de helft van Anderlecht leverde meteen gevaar op: Chadli mikte een voorzet van Van den Keybus met het hoofd recht op Verbruggen.

Sterke Verbruggen

Westerlo tankte vertrouwen en herstelde het evenwicht. Alleen ontbrak het de troepen van De Roeck aan koelbloedigheid. Vaesen probeerde het vanuit een onmogelijke hoek, terwijl er twee ploegmaats centraal stonden, Jordanov besloot na een knappe één-twee met Matsuo recht op Verbruggen.

De Nederlandse doelman lag even later opnieuw dwars. Na een steekbal van Chadli op Fixelles dook Verbruggen plots ver buiten zijn strafschopgebied op. De Westelse middenvelder knalde overhaast en recht op het paars-witte sluitstuk. In de toegevoegde tijd van de eerste helft geraakte ook Vaesen niet voorbij Verbruggen.

© BELGA

Anderlecht dreigde wel, maar moest bijna een halfuur wachten de eerste grote kans. Raman leek zich even in te houden om dan in de draai de verste hoek te viseren. Bolat zag het leer centimeters voorbij de paal over de doellijn rollen. Amuzu was de enige Brusselaar die voor rust zijn poging wel tussen de palen kreeg, al was zijn schot niet meer dan een trainingsbal voor Bolat.

Bolat laat zich niet verrassen

De openingsfase na rust leek wel een kopie van het wedstrijdbegin. Het enige verschil: nu kon Anderlecht wel snel dreigen. Bolat liet zich net niet verrassen door een voorzet-schot van Arnstad, Amuzu talmde dan weer te lang om dan een slechte pass af te leveren. Tot onvrede van het Brusselse publiek. Paars-wit claimde nog een strafschop nadat het leer in de zestien in de kluts tegen de bovenarm van Chadli belandde, Lawrence Visser en de VAR gingen niet op de smeekbede in.

© Isosport

Waar voor rust de partij nog in evenwicht was, werd de tweede helft lange tijd door Anderlecht gedomineerd. Westerlo aan het wankelen brengen zat er voor de recordkampioen echter niet in. Daarvoor misten de aanvalsgolven van de thuisploeg snelheid, doortastendheid en precisie. Een kopbal van Vertonghen na zeventig minuten was nog maar de tweede bal tussen de palen. De Rode Duivel mikte recht op Bolat.

Dolle slotfase

Westerlo kreeg na de pauze amper voet aan grond, maar was in een dolle slotfase nog het dichtst bij een doelpunt. Verbruggen hield Van den Keybus en Vetokele met twee knappe reddingen van de 0-1, Van Eenoo en Nene troffen de dwarsligger. Anderlecht kwam tot vier keer toe met de schrik vrij. Tussendoor claimden de bezoekers nog een strafschop na handspel van Sardella, maar ook deze keer weigerde Visser de bal op de stip te leggen.

Westerlo houdt dankzij het gelijkspel Anderlecht achter zich en blijft op koers voor de Europe Play-offs. De Brusselaars tuimelen voorlopig uit de top acht. Het beloven nog spannende slotweken te worden.

    MEER OVER KVC Westerlo

    MEER OVER VOETBAL