Wim De Brauwere is de initiatiefnemer van de sessies parkipong. — © Dirk Vertommen
Parkinsonpatiënten komen eerste keer samen om te pingpongen: “Bewegen of niet, dat is dag en nacht verschil”
In zaal ’t Kranske in Mechelen vond donderdag de eerste sessie tafeltennis voor mensen met parkinson plaats. Het parkipong wordt georganiseerd door tafeltennisclub TTK Real en ParkiFlow, een nieuwe Mechelse lotgenotenvereniging. “Het is enorm belangrijk dat patiënten blijven bewegen om de symptomen te verminderen”, klinkt het bij de organisatoren.
“De ziekte van Parkinson tast de verbindingen in onze hersenen aan. Daardoor doen we alles steeds trager of blokkeren onze spieren”, legt initiatiefnemer Wim De Brauwere uit. Hij lijdt aan de ziekte en speelt ook al enkele maanden tafeltennis bij TTK Real. “Daarom is het belangrijk om in beweging te blijven. Pingpong is daar ideaal voor. Iedere situatie is anders en je moet snel reageren. Het traint onze reflexen, zorgt ervoor dat de symptomen verminderen en de ziekte trager evolueert.”
Om meer parkinsonpatiënten aan het sporten te krijgen, organiseren TTK Real en de nieuwe Mechelse lotgenotenvereniging ParkiFlow voortaan sessies parkipong. “In het buitenland zijn er al veel meer initiatieven en zelfs toernooien, maar in België en Nederland staat het nog in zijn kinderschoenen”, zegt De Brauwere. “Nochtans is de meerwaarde van het uitvoeren van een sport als tafeltennis op onze hersenen al door meerdere wetenschappelijke studies aangetoond.”
“Sporten heeft een positief effect op de symptomen”, zegt Vera. — © Dirk Vertommen
De patiënten hebben die studies niet nodig om te merken dat pingpong spelen effectief helpt. “Het is dag en nacht verschil”, zegt Mickey Verheyen. Zij lijdt sinds 2015 aan de ziekte. “Ik speel niet alleen zelf tafeltennis, maar leer het ook aan anderen aan. Je merkt dat ze in het begin vaak helemaal stijf zijn, maar steeds meer kunnen. Door het pingpongen kunnen ze stappen zetten en worden ze veel beweeglijker. Ik pingpong zelf meerdere keren in de week, omdat ik merk hoe goed het is.”
Positief effect
Vera Van Kerckhoven treedt haar daarin bij. “Ik doe graag aan sport, omdat ik weet dat het een positief effect heeft op de symptomen”, zegt ze. “Ik speel ook badminton en doe aan turnen. Nu ik weet dat er regelmatig pingpongsessies georganiseerd worden, wil ik zeker terugkomen. Het is van mijn kindertijd geleden dat ik nog gepingpongd heb, dus ik moet nog wat oefenen vooraleer ik het goed kan, maar het is alleszins heel leuk.”
Mickey speelt zelf al lang tafeltennis en leert het ook aan anderen aan. — © Dirk Vertommen
“Medicatie blijft de belangrijkste factor in het afremmen van de ziekte en het verminderen van de symptomen, maar het is bewezen dat wie sportief blijft ook veel minder last heeft van de ziekte”, zegt Ann Heremans van de Vlaamse Parkinson Liga. “We zetten dan ook met veel plezier onze schouders onder dit initiatief. Want naast bewegen is contact met lotgenoten ook heel belangrijk voor patiënten. Dat alles komt hier mooi samen.”
Naast het parkipong wil lotgenotengroep ParkiFlow ook inzetten op het organiseren van culturele activiteiten en het geven van informatie over de ziekte en alles wat er bij komt kijken. “Ja, parkinson is een progressieve ziekte, maar dat betekent niet dat je niet positief in het leven kan staan. Dat willen wij op verschillende manieren uitdragen met onze vereniging. Het parkipong werd alvast positief onthaald. Dat stemt ons tevreden”, zegt Dirk Vackier.
Donderdag vond de eerste sessie parkipong plaats. — © Dirk Vertommen
Hoofdpunten
GVA-ONDERZOEK. Airbnb en Booking.com misbruikt voor sekswerk: “Bij 8 op de 10 controles is er verdoken thuisprostitutie”
Prostitutie in Antwerpse flats die te huur zijn voor toeristen, bewoners gebouw ongerust: “Vreemde figuren komen en gaan”
STANDPUNT. De strijd tegen illegale prostitutie moet worden gevoerd
Antwerpen volgt Gent niet met speciaal verlof voor trans ambtenaren: “Geen onderscheid maken op basis van gender”