© atv

Indrukwekkende koepel van 936 witte paraplu’s herdenkt bommen op Mortsel: “Elke dag zie ik de scheuren in mijn huis en denk ik eraan”

Mortsel -

Een koepel van 936 witte paraplu’s en 38 grote portretten hebben tachtig jaar na het bombardement op Mortsel de slachtoffers op indrukwekkende wijze in beeld gebracht. De figuranten hadden elk hun reden om aan dit eerbetoon deel te nemen.

Filip Spoelders

LEES OOK. Exact 80 jaar geleden vielen 936 doden bij bombardement op Mortsel: “Ik heb het er nog steeds enorm moeilijk mee”

Tachtig jaar geleden veroorzaakte een geallieerd bombardement met 82 bommenwerpers en 223 ton aan bommen een enorme tragedie in Mortsel. Vooral de 936 dodelijke slachtoffers zitten nog steeds diep in het collectieve geheugen van de stad. Het was het zwaarste bombardement in België tijdens de hele oorlog, en de bommenregen was eigenlijk bedoeld voor de Erla-vliegtuigfabriek, waar in die tijd Duitse jachtvliegtuigen werden hersteld.

Grote portretten gaven de slachtoffers ook een gezicht.© Patrick De Roo

De stad zocht 936 vrijwilligers om de doden te symboliseren op het Stadsplein. Samen vormden ze een grote witte koepel. “De aanwezigheid van verschillende generaties voor dit moment maakt ons hoopvol. Het helpt ons in het streven naar het behoud van het 5 april-verhaal: een vreedzame wereld. Wij moeten het verleden doorgeven aan de toekomst om er voor te zorgen dat zulke onzinnige oorlogsfeiten nergens meer gebeuren”, speechte burgemeester Erik Broeckx (N-VA).

Iedere vrijwilliger stelde een slachtoffer voor en bij het afroepen van de namen van de overledenen kwamen ze naar voren om de koepel te vormen. Iedere aanwezige had wel een reden om erbij te zijn.

Marc Verstappen woont in Mortsel-Oude God.© Filip Spoelders

“Ik woon in een huis in Mortsel-Oude God waar ik dagelijks de gevolgen van het bombardement ervaar door een scheur in de vloer van de inkomhal en een stuk uit de vensterbank. Ook in ontmoetingen komt het verhaal geregeld naar boven. Vooral omdat er veel meer over wordt gepraat dan vroeger”, vertelt Marc Verstappen. Hij vertegenwoordigde Georgette Vermeylen. “Ze was een mooi meisje van 12 jaar dat zichzelf graag zag. Ik las ergens dat ze goedkeurend in de etalage naar zichzelf aan het kijken was. En toen was het gedaan.”

Het Stadsplein vulde zich met de vrijwilligers.© Patrick De Roo

De Antwerpse Paula De Groof was 11 jaar toen ze in Mortsel overleed in 1943. Zij kreeg nu een gezicht dankzij Edegemnaar Roland Dehairs. “Ik zit in het bestuur van de Nationale Strijdersbond België, afdeling Edegem. Ook veel inwoners uit onze gemeente verloren het leven bij het bombardement in Mortsel. Voor hen wilden we met onze vereniging hier zijn.”

Na de vorming van de koepel en een indrukwekkende minuut stilte las Tom Lanoye een passage voor uit zijn boek De Draaischijf. 

LEES OOK:

IN BEELD. Mortsel herdenkt 936 dodelijke slachtoffers van bombardement in 1943

Mortselse kunstenaars brengen bombardement van 80 jaar geleden in beeld

Tom Lanoye nam een Mortselse passage uit zijn boek erbij.© Patrick De Roo

Iedere paraplu moest een slachtoffer voorstellen.© Patrick De Roo

Een zee van witte paraplu’s in Mortsel.© Patrick De Roo

Marc Van de Looverbosch van 5 april 1943 vzw sprak van een witte pleister op de wonde van Mortsel.© Patrick De Roo

Van op het dak van het stadhuis in verbouwing klonk een sirene.© Patrick De Roo

Erik Broeckx noemde zich een ontroerde burgemeester.© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mortsel