De eerste editie van de Kruier-Kruiwagenrace vorig jaar was een succes.© Tommy Maes

BVC plant tweede editie van Kruier-Kruiwagenrace op pinkstermaandag

Balen -

De Balense Volleybal Club (BVC) organiseert ook dit jaar een Kruier-Kruiwagenrace in de omgeving van sportcomplex De Bleukens en bedrijvenzone Holven in Balen. Net als vorig jaar vindt het evenement plaats op pinkstermaandag. Dit jaar hoopt de organisatie op veertig deelnemende ploegen.

De Kruier-Kruiwagenrace is een ludieke wedstrijd waarbij duo’s een parcours afleggen met een omgebouwde kruiwagen. Onderweg moeten ze obstakels overwinnen en proeven afleggen. De kruiwagen moet als extra gewicht een toren bevatten. Dat kan een kerktoren zijn naar het voorbeeld van de Balense Sint-Andrieskerk, maar kandidaten mogen ook hun creativiteit aanspreken.

De naam van het evenement verwijst naar ‘de Kruiers’ of ‘Kerkenkruiers’, de bijnaam die inwoners van Balen hebben. Volgens de overlevering hebben de inwoners van Balen vroeger de kerk met kruiwagens verplaatst van Scheps naar het huidige centrum. Een andere inspiratie is de Potjer-kruiwagenrace in Ramsel (Herselt).

De Balense Volleybal Club (BVC) organiseerde vorig jaar het evenement voor het eerst. Die editie van de Kruier-Kruiwagenrace bracht toen heel veel toeschouwers op de been. Twintig ploegen namen het tegen elkaar op.

“Dit jaar mikken we op maximaal veertig duo’s”, vertelt Guido Daems van BVC. “De inschrijvingen zijn intussen gestart en het enthousiasme is in ieder geval al heel groot. Zo hebben we vorige week al veel respons gekregen bij onze stand op Balen Jaarmarkt. Ook verschillende bedrijven die vorig jaar meededen, willen een of meerdere ploegen laten deelnemen.”

Een sfeerbeeld van vorige editie.© Tommy Maes

Belevingsboekje

Net als in 2022 vindt de tweede editie van de Kruier-Kruiwagenrace plaats met pinkstermaandag. Sportcomplex De Bleukens en bedrijvenzone vormen opnieuw het speelterrein. “We doen wel een aantal aanpassingen ten opzichte van vorig jaar”, zegt Guido Daems. “Zo hebben we het parcours een stukje verlengd zodat de duo’s nu in totaal 4 km afleggen. Het startpunt is ook verlegd naar de terreinen van Verbroedering Balen om vervolgens aan te sluiten op het bestaande parcours.”

Daarnaast werkt de organisatie van de Kruier-Kruiwagenrace in samenwerking met Erfgoed Balen een belevingsboekje uit dat de bezoekers tijdens het evenement ontvangen. “In dat boekje wordt onder meer de legende van de Balense Kruier uitgelegd, maar er zit ook een plannetje van het parcours bij”, vertelt Guido Daems.

“Op het plannetje vind je de locaties en een omschrijving van de diverse proeven. Vorig jaar hadden we enkel een overzichtsplan aan het begin van de race, wat niet zo ideaal was. Bovendien vinden bezoekers in het belevingsboekje ook een scheurbiljet waarmee ze mee kunnen stemmen voor de beste kruiwagenverbouwing.”

Ook dit jaar moeten de deelnemende duo’s diverse hindernissen en opdrachten trotseren.© Tommy Maes

Minimaal kruiwagengewicht

Het reglement is ook een beetje aangepast, net als een aantal opdrachten. “Net als vorig jaar kunnen opnieuw herenduo’s, gemengde duo’s en damesduo’s meedoen”, legt Daems uit.

“Hun kruiwagen mag opnieuw geen motorische aandrijving bevatten, slechts één wiel hebben en moet een geluidsbron zoals een bel, toeter of sirene dragen. Die geluidsbron maken we nu verplicht, zodat de deelnemers toeschouwers kunnen waarschuwen wanneer ze eraan komen. Want net als vorig jaar komen toeschouwers en deelnemers op hetzelfde terrein. Net als vorig jaar is er ook een verplichte pauze van 10 minuten, maar deelnemers kunnen die tijd terugverdienen door een opdracht uit te voeren tijdens de pauze.”

Het minimale kruiwagengewicht bedraagt opnieuw 70 kilogram voor herenduo’s, 60 kilo voor gemengde duo’s en 50 kilo voor damesduo’s. Een touw met een maximale lengte van 3 meter en een kruiwagenriem zijn de enige toegelaten hulpmiddelen.

De tweede editie van de Kruier-Kruiwagenrace vindt plaats op pinkstermaandag 29 mei op sportcomplex De Bleukens en bedrijventerrein Holven in Balen. Vanaf 12u is het parcours verkeersvrij en kunnen deelnemers en toeschouwers het al verkennen. Tussen 13 en 13.30u begint het wegen van de kruiwagens. Het eerste duo vertrekt om 13.50u. Toeschouwers hebben gratis toegang. Deelnemers betalen 20 euro per duo. Inschrijven kan via de website bvcbalen.wixsite.com/kuierkruiwagenrace. Daar vind je ook het reglement terug.

bvcbalen.wixsite.com/kuierkruiwagenrace

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners