“Door een volledige overkapping zullen de concentraties aan fijn stof en stikstofdioxide fors dalen”, zegt dokter Daan Van Brusselen. Een simulatie van de overkapping van een deel van de zuidelijke Ring.© RR, Ringland

Arts over Oosterweelproject: “Volledige overkapping leidt tot minder sterfte en betere ontwikkeling van longfunctie bij kinderen”

De burgerbeweging Ringland wil dat er meer vaart wordt gemaakt van een overkapping van de zuidelijke ring, als onderdeel van de Oosterweelverbinding in Antwerpen. “De overkapping moet zo volledig mogelijk zijn om een daling van fijn stof en stikstofdioxide te bekomen, die voelbaar is tot op 1.500 meter van de ring”, zegt kinderarts Daan Van Brusselen, die gelinkt is aan Ringland.

Christof Willocx

Eind vorig jaar raakte bekend dat Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, twee derde van de noordelijke ring zou overkappen. Ringland en andere burgerbewegingen toonden zich daar tevreden over. Maar Ringland vindt nu dat er ook dringend werk moet worden gemaakt van een concrete planning voor de overkapping van de zuidelijke ring, die zich uitstrekt van aan de Kennedytunnel tot aan het knooppunt E313 en E34.

“De politiek heeft nog geen middelen voorzien om aan de voorbereiding van die overkapping te werken”, zegt Peter Vermeulen, projectverantwoordelijke van Ringland. “Er moet deze legislatuur (dus dit en volgend jaar, red.) nochtans dringend een planning worden opgemaakt voor de overkapping, met een duidelijke tijdlijn en een overzicht van alle procedures die er nog moeten worden gevolgd. Alleen dan kan de bouw van de overkapping van de zuidelijke ring, naadloos aansluiten op de ruwbouw van de overkapping van de noordelijke ring, die in 2028 klaar moet zijn.”

Ontwikkeling longfunctie

Daan Van Brusselen, een kinderarts bij Artsen Zonder Grenzen en GZA, zegt dat een volledige overkapping absoluut noodzakelijk is. “Overal waar er gaten zijn, zal er minder effect zijn tot op 1.500 meter van de ring.”

“Er wonen meer mensen op een afstand van 500 tot 1.500 meter van de Ring dan in de eerste 500 meter van de Ring”, zegt hij. “Daardoor is de impact van een overkapping dus groter op de afstand van 500 tot 1.500 meter.”

“Door een volledige overkapping zullen de concentraties aan fijn stof en stikstofdioxide fors dalen”, zegt Van Brusselen. “Dat leidt respectievelijk tot minder sterfte en een betere ontwikkeling van de longfunctie bij kinderen. Bij kinderen zijn de longen nog in volle groei. Als ze tijdens de ontwikkeling van hun longfunctie worden blootgesteld aan slechte lucht, starten ze hun volwassen leven met een iets lagere longcapaciteit.”

“Als twintiger of dertiger zullen ze dat nog niet meteen voelen. Maar als ze later ooit om een of andere reden op intensieve zorgen terechtkomen, hebben ze door die iets lagere longcapaciteit iets minder kans om te overleven dan iemand anders”, zegt Van Brusselen.

Elektrische auto’s

De overkapping zal sowieso pas volgend decennium klaar zijn. Als we dan allemaal met een elektrische wagen rijden, is zo’n overkapping dan wel nodig? “Ja, want er is dan nog altijd veel fijn stof door de wrijving van de banden op het wegdek”, zegt Van Brusselen.

“De elektrificatie van het wagenpark is dus zeker niet de ultieme oplossing. Wat wel kan helpen, is trager rijden, omdat er dan minder wrijving is. Voorts moeten we auto’s weghouden van dichtbevolkte gebieden en vooral het autogebruik verminderen.”

Minister Peeters:

“Wachten op resultaten van studie”

Lydia Peeters.© BELGA

“Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de opdracht gegeven om een studie te doen naar een eventuele overkapping van de zuidelijke Ring. Wij wachten de resultaten daarvan af”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

“De uitvoering van die overkapping is nu dus nog niet bepaald. We kunnen bovendien ook niet op de volledige Ring tegelijkertijd werken uitvoeren. Wij zijn alleszins wel altijd onze engagementen nagekomen uit het Toekomstverbond, zoals de maximale overkapping van de noordelijke Ring.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen