© BFM

Aanslag met zware explosie is gelinkt aan drugsmilieu: ouderlijk huis van verdachte in Sky-dossier geviseerd

Antwerpen -

De aanslag in de Antwerpse Osystraat nabij de Rooseveltplaats, waarbij een zware explosie maar liefst twintig huizen in de buurt heeft beschadigd, is te situeren in het drugsmilieu. De geviseerde woning is het ouderlijke huis van Xavier P., verdachte in een groot drugsdossier. Berichten uit Sky ECC zorgden ervoor dat de organisatie ervan verdacht wordt zeker 11 ton cocaïne te hebben ingevoerd.

jtp

LEES OOK. Krachtige ontploffing in Osystraat in Antwerpen door explosief: 20 woningen beschadigd

De explosie van zaterdagnacht in de Osystraat wordt omschreven als de krachtigste aanslag sinds het Antwerpse drugsmilieu enkele jaren geleden haar heil begon te zoeken in zwaar geweld en vernielingen. Doelwit dit weekend was naar alle waarschijnlijkheid de 33-jarige Xavier P., het nette herenhuis waar het explosief ontplofte is zijn ouderlijke woning. De familie staat in de buurt bekend als nette mensen, het gezin woont al bijna dertig jaar in de straat. In een reportage over de wijk zei de toen 16-jarige Xavier P. in 2005 in Het Nieuwsblad nog dat hij met drugs niets te maken wilde hebben. “Ik heb gezien wat drugs met een mens kan doen: daar blijf ik ver vandaan. Misschien is het wel goed voor jongeren om daar al vroeg mee geconfronteerd te worden”, tekende de krant destijds op.

‘Kapoen’

Zeventien jaar later staat P. bekend als een van de vele organisatoren van uithalingen van partijen cocaïne in de haven van Antwerpen. In het milieu ging zijn naam al een tijd rond, hoewel hij geen vast werk bleek te hebben maakte P. grote sier in het uitgaansleven. De kraak van de versleutelde chatdienst Sky ECC maakte ook de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) duidelijk welke rol Xavier P. speelde. De speurders konden de Antwerpenaar linken aan verschillende gebruikersnamen in Sky ECC, zoals ‘Skywalker’, ‘Disco’, ‘Kapoen’ of ‘The Jane’. Bij de grote Operatie Sky op 9 maart 2021 vielen de onderzoekers ook binnen bij P., die toen in Ekeren verbleef. Zijn arrestatie volgde pas later, na het verder ontcijferen van de chats werd P. in verband gebracht met de organisatie van Gianni B., een groep die in wisselende samenstelling verdacht wordt van de invoer van minstens 11 ton cocaïne. P. zat een tijd in voorarrest, de rechtszaak tegen de drugsorganisatie moet nog komen.

LEES OOK. “Niets met drugs te maken”, zei hij in 2018, nu is Brechtenaar hoofdverdachte van invoer 11 ton cocaïne

Links: Xavier P. Rechts: de ouderlijke woning na de aanslag.© RR

Net als zowat alle gebruikers van Sky ECC communiceerde ook de ‘pin’ die door de speurders aan P. toegewezen wordt zonder er veel doekjes om te winden. Zo botste de FGP op berichten waarin Xavier P. vertelde dat hij verschillende havenarbeiders had die uithalingen voor hem konden doen. Op de twee grote containerterminals aan het Deurganckdok, kaaien 1700 en 1742, zei P. quasi de klok rond chauffeurs van straddle-carriers, mensen om containers te openen en zelfs een planner tot zijn dienst te hebben.

Xavier P. en Gianni B. werkten voor verschillende mensen. In dossier zitten ‘illustere’ opdrachtgevers als Bolle Jos, Omar Govers en Diter C. Hoofdverdachte B. stuurde de criminele organisatie aan vanuit een villa in Marbella, maar werd in de zomer van 2021 opgepakt door de politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen