Danny Aarts en Marc Fierens, abt abdij Averbode.

Poldermuseum verrast met teruggevonden schetsen van André Gailliaerde, directeur Sint-Michielscollege

Lillo, Brasschaat, Schoten -

Met de heropening van het Poldermuseum wordt ook het toeristische seizoen in de polderdorpen op gang getrokken. De thematentoonstelling zet dit jaar de schetsen van de norbertijn André Gailliaerde in de spots. Een per ongeluk teruggevonden schetsmap op de zolder van het museum ligt aan de basis van deze opmerkelijke tentoonstelling.

Het Poldermuseum pakt elk jaar uit met een thematentoonstelling. Heel vaak worden dan gekende figuren in de schijnwerpers gezet. Zo stonden onder anderen schilders Marten Melsen, Nicasius De Keyser en fotograaf Hoelen al centraal. Dit jaar pakt het museum uit met André Gailliaerde. Voor velen een minder gekende persoonlijkheid. Het is dan ook eerder bij toeval dat deze norbertijn uit Averbode nu de volle aandacht krijgt van het Poldermuseum. 

Een van de vele schetsen.© Marc Wouters

Museummedewerker Danny Aarts: “Een tijd geleden vond ik op de zolder van het museum per toeval een map met schetsen van dorpsgezichten. Sommige herkende ik meteen, omdat het schetsen waren van bestaande of verdwenen polderdorpen. Ook de signatuur kwam me bekend voor, maak ik kon ze in het begin niet plaatsen. Tijdens de viering van zeventig jaar Sint-Michielscollege in Brasschaat was er een ATV-reportage en die had het onder meer over André Gailliaerde, leraar en later econoom en studieprefect van de school. Toen herkende ik de signatuur die op de teruggevonden schetsen stond. Het bleken tekeningen te zijn van André Gailliaerde. Hoe lang die al in het museum lagen, weten we niet met zekerheid. We veronderstellen dat iemand ze aan het museum schonk in de jaren tachtig van vorige eeuw.”

De toevallige vondst van Danny Aarts ligt aan de basis van deze jaartentoonstelling. Leuk om weten is dat hij later zelf directeur is geweest van het Sint-Michielscollege in Brasschaat.

André Gailliaerde.© marc wouters

De jongste ‘Benjamin’

Wie was André Gailliaerde? Hij wordt geboren in december 1913 in Antwerpen. Hij maakt zijn studie in het Sint-Jan Berghmanscollege niet af en treedt in de abdij van Averbode in. Als jongste novice van zijn jaar krijgt hij de kloosternaam Benjamin. De abdij zendt hem naar het Sint-Michielscollege in Brasschaat en daar ontmoet hij kunstenaar Alfred Ost, die in een van de schoolgangen een monumentaal werk tekent. Dat inspireert André Gailliaerde en hij laat Ost weten dat hij dat ook wil kunnen. “Het is niet zo moeilijk. Je moet alleen de streepjes op de juiste plaats zetten”, legt Ost uit. Even later ontmoet hij kunstschilder Jack Goddens en ook die wordt leermeester van André. In 1962 wordt André Gailliaerde als rector overgeplaatst naar een nieuwe school van Averbode, het Sint-Michielscollege in Schoten. Door onder meer zijn schetsen te verkopen, lukt het hem om alles financieel rond te krijgen. Hij blijft op het Sint-Michielscollege van Schoten in functie tot 1973.

Frans Yzermans licht de figuur van André Gailiaerde toe.© Marc Wouters

In die tijd blijft de directeur-kunstenaar het Vlaamse land doorkruisen op zoek naar onderwerpen, waarbij torens zijn voorkeur genieten. Hij maakt de schetsen ter plaatse met een potlood om ze later in zijn atelier af te werken met houtskool, waterverf of olieverf. Zijn originele schildersezel verhuist tijdens de tentoonstelling van Averbode naar Lillo.

Het Poldermuseum is van Pasen tot eind oktober open op zon- en feestdagen en in juli en augustus ook op zaterdag telkens van 13u tot 18u. Groepsbezoek mogelijk.

(Erik Vandewalle)

Info: www.poldermusuem-lillo.be, reserveren Danny Aarts, +32 (0) 485 61 48 32

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners