© AP

Britse ministerie van Defensie: “Alcoholgebruik oorzaak van Russische verliezen in Oekraïne”

Alcoholgebruik is een van de oorzaken van de grote verliezen van het Russische leger in Oekraïne. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie, op basis van bevindingen van de inlichtingendiensten. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne verloor Rusland 200.000 manschappen, omdat ze omkwamen of gewond raakten, en in veel gevallen was dat niet te wijten aan vijandelijkheden. “Russische commandanten bekijken het wijdverspreide alcoholmisbruik wel als bijzonder schadelijk voor de effectiviteit van de gevechten.”

gjsBron: BELGA

Begin deze week maakte een Russisch kanaal op berichtenapp Telegram gewag van een “extreem hoog” aantal incidenten, misdrijven en doden vanwege alcoholmisbruik in het leger, schreven de Britten.

Zwaar drinken is alomtegenwoordig in de Russische maatschappij en wordt stilzwijgend aanvaard als deel van het soldatenleven, ook bij gevechten. Andere belangrijke oorzaken voor de verliezen die niet gelinkt zijn aan gevechten zijn vermoedelijk ook een slechte wapenopleiding, verkeersongevallen en de weersomstandigheden, waardoor bijvoorbeeld onderkoeling optreedt. 

LEES OOK. Dronken troepen en dezelfde tactische blunders leiden tot bijltjesdag in Russische legertop, maar beterschap lijkt niet in zicht

Sinds het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne publiceert het Britse ministerie van Defensie dagelijks updates over de oorlog. Op basis van informatie van de inlichtingendiensten wil de Britse regering zo een contranarratief bieden voor de Russische voorstelling van de feiten, maar wil ze ook de bondgenoten bij de les houden. Moskou beschuldigt Londen van een desinformatiecampagne.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER