© Isosport

© BELGA

© Isosport

1 / 3
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Nog een lange weg naar de Heizel: Club Brugge smeert Malinwa eerste thuisnederlaag onder Defour aan

Er ligt flink wat werk op de plank voor Steven Defour en de zijnen. Sinds de forfaitnederlaag tegen Antwerp begin maart voetbalt Malinwa alsof het seizoen er al op zit. Ook tegen het de laatste tijd niet bepaald denderende Club Brugge ging het kansloos onderuit. Bezinning is dringend nodig, wil Kavé op de Heizel een rol van betekenis spelen. Blauw-zwart blijft door de zege op koers voor de Champions’ Play-offs.

Yannick De Boeck

Met de interlandbreak achter de rug gaat de Jupiler Pro League – althans het reguliere voorspel – zijn laatste rechte lijn in. Voor Club Brugge wordt het money time. De West-Vlamingen kunnen maar best een twaalf op twaalf neerzetten, willen ze zich nog bij de eerste vier scharen. Voor KV Mechelen gelden de vier resterende duels tegen Club, OHL, AA Gent en Anderlecht als aanloop naar het moment suprême op de Heizel.

Verstraete niet op wedstrijdblad

Zou het in die optiek zijn dat Steven Defour ‘uit tactische overwegingen’ Birger Verstraete uit zijn basiself, sterker nog: uit zijn selectie, hield? Enkel mits het betalen van een aanzienlijke som zou de middenvelder tegen zijn moederclub Antwerp mogen aantreden. Dan liever zijn mogelijke vervanger(s) matchritme laten opdoen? Zo behield Lavalée zijn basisstek in het Mechelse middenveld, aangezien ook de herstelde Schoofs op de bank begon. Mrabti stond wél aan de aftrap, net als Bates en Bolingoli. Bijker is out voor de rest van het seizoen, Vanlerberghe verdween naar de bank. Bij de bezoekers verdwenen Meijer (ziek), Sylla (geschorst) en Odoi (bank) uit de ploeg. Hun vervangers heetten Onyedika, Mechele en Mata.

Strafschop voor bezoekers

Club claimde het balbezit in de openingsfase, al raakte het niet meteen door de thuisgordel. Wanneer Rits toch eens in schietpositie kwam, miste die zijn schot. Buchanan deed het even later beter, maar Bates redde een schier gemaakt doelpunt. Toch was het slechts uitstel. Blauw-zwart probeerde het vooral via rechts en toen Lavalée een voorzet van Nielsen ongelukkig tegen zijn (steun)arm kreeg, ging de bal op de stip. De VAR overrulede ref Vergoote niet en Lang bedankte met zijn zesde van het seizoen. Onnodig jende hij nadien de Mechelse spionkop, al haalde hij ook op de grasmat zijn gram. Rits vond de Nederlander volledig vrijstaand in de zestien – waar zat Van Hecke? - en de 0-2 was een feit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. ONS OORDEEL. Malinwa legde Club té weinig in de weg, drie Kakkers met een buis

Het was pas tien minuten voor rust dat KV Mechelen iets beter in zijn spel kwam. Na een mooie aanval van het duo Storm-Hairemans, bracht de Deurnenaar het leer voor doel. Ngoy en Da Cruz waren net niet alert genoeg en weg kans. Storm pleurde de bal nadien nog een keer een metertje naast. Het was een zeldzame opflakkering, want voort was het wachten op het fluitsignaal van Vergoote. De rust moest Malinwa tot bezinning brengen.

Mignolet eindelijk eens aan het werk

Of de rust soelaas geboden had, viel af te wachten. Toch was de eerste kans er eentje voor geel-rood. Met een goede kruispas vond Lavalée Storm, die de bal voor doel bracht. De kopbal van Hairemans was te zwak om een tot dan werkloze Mignolet te verontrusten. Aan de overkant tankte toch één Mechelaar enkele centiliters vertrouwen. Thoelen stond twee keer pal op pogingen van Vanaken en Jutgla.

Iets voor het uur greep Defour in. Enock Agyei Boateng en Schoofs moesten vuur in Mechelse spel krijgen. Het onzichtbare duo Bolingoli-Da Cruz verdween naar de kant. Zolang het 0-2 stond, was KV Mechelen nog niet dood en begraven. Zo nu en dan kwam er een kans(je) op de aansluiter. Of wat gezegd van de gevaarlijke voorzet van Storm, waarop geen Mechelaar thuis gaf in de Brugse kleine rechthoek? Voor Club hoefde het niet meer. Met drie punten de bus op, missie volbracht. Al kwam de 0-3 er toch. Jutgla profiteerde eerst niet van een moeilijke controle van Thoelen en zag nadien een schot in hoekschop afgeketst. Daaropvolgend gooide Mata het leer voor doel. Mechele troefde Lavalée af en kopte de bevrijdende treffer voorbij Thoelen in doel. Nadien dreigde Storm nog eens met een schot naast doel, maar voorts was het vooral uitkijken naar het laatste fluitsignaal.

Zo pakte Club drie belangrijke punten in de strijd om de Champions’ Play-Offs. KV Mechelen is op zijn beurt aan bezinning toe. In voetbal kan alles en al zeker in een bekerfinale op de Heizel. De prestaties van de afgelopen maand zeggen niets over hoe geel-rood zich op 30 april zal presenteren. Maar om het vertrouwen van zichzelf en dat van hun trouwe achterban niet volledig te kelderen, kan het de komende drie duels maar beter met meer grinta voor de dag komen. Te beginnen volgende zaterdag op Den Dreef.

    MEER OVER KV Mechelen