© ATV

Gemeente trouwt koppels voortaan in Arboretum

Kalmthout -

Het was even wennen, ook voor burgemeester Lukas Jacobs, om de vertrouwde raadzaal als trouwplek te ruilen voor het idyllische en romantische Vangeertenhof in het Arboretum Kalmthout. Shanice De Weggheleire (27) en Erik Zels (37) was het eerste koppel dat mocht trouwen in het Vangeertenhof.

Erik Vandewalle

De druilige lenteregen spoelde de romantiek in elk geval niet weg. Met zicht op de prachtige tuin met de vele bloeiende magnolia’s mochten Shanice en Erik als eerste koppel elkaar het jawoord. “Toen we op het gemeentehuis de ondertrouw gingen regelen, werd ons verteld dat we het eerste koppel zouden zijn om hier te trouwen. Een meer dan blije verrassing.”

Ook voor burgemeester Lukas Jacobs was het even wennen. “Omdat we binnenkort beginnen met het renoveren van de oude raadzaal, moesten we uitkijken naar een andere plek om geliefden te kunnen trouwen. Lukraak een plek aanduiden is geen optie, want de wet schrijft duidelijke regels voor. De plaats waar het burgerlijke huwelijk wordt voltrokken moet een gebouw zijn dat openbaar is en dat vrij toegankelijk is voor iedereen. Het is aan de gemeente om zo’n plaats aan te duiden. Even dachten we om de huwelijken te voltrekken in het OCMW-gebouw, maar dit Vangeertenhof biedt veel meer mogelijkheden.”

Ook burgmeester Lukas Jacobs moest even wennen aan de© Koen Fasseur

Het Vangeertenhof.© koen fasseur

Op jaarbasis trouwen in Kalmthout ongeveer zeventig koppels. Die gaan mekaar dus allemaal in het Vangeertenhof het jawoord geven. “De huwelijken gaan alvast hier plaatsvinden tot in het voorjaar van 2025. Dan is het nieuwe gemeentehuis een feit. Of we het Vangeertenhof daarna nog aanhouden, zien we dan wel.”

Met zicht op de tuin verbindt het Vangeertenhof het verleden en de toekomst van Arboretum Kalmthout. Vijf jaar geleden werd het gebouw hersteld in zijn oude glorie, die het had rond de eeuwwisseling van 1900. Het Vangeertenhof was oorspronkelijk het zomerverblijf van de familie Van Geert.

Origineel

Detailleringen en decoraties die de buitengevels sieren, zijn gebaseerd op de originele ornamenten. Alle niet originele bouwvolumes op alle verdiepingen werden tijdens de grondige restauratie verwijderd. Nu is het gebouw hersteld in de oorspronkelijke proporties en staat het vrij in de omgeving.

De zaal, het terras en de receptieruimte worden verhuurd voor evenementen, tentoonstellingen en vieringen. Het is dan eigenlijk ook geen toeval dat de gemeente het Vangeertenhof huurt om er de komende jaren koppels te trouwen.

© Koen Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV