Op de Van Benedenlaan staan twee camera’s die het eenrichtingsverkeer op de vesten controleren.© Dirk Vertommen

Oppositie onthutst over 43.000 boetes door nieuw Mechels verkeersplan: “Dit heeft nog weinig te maken met verkeersveiligheid”

Mechelen -

De oppositie in Mechelen is verbijsterd over de 43.000 boetes kort na de invoering van eenrichtingsverkeer op de vesten en knips in de wijk Nekkerspoel. Fractieleiders van de oppositiepartijen uiten al maanden kritiek op de manier waarop het stadsbestuur het mobiliteitsplan doorvoert.

Sven Van Haezendonck

In vier maanden tijd verstuurde GAS Rivierenland 35.707 boetes van 58 euro voor overtredingen tegen het eenrichtingsverkeer op de stadsring (R12). De knips in Nekkerspoel om sluipverkeer na die ingreep tegen te gaan, zorgden voor nog eens 7.267 boetes. Dat zijn de cijfers die Gazet van Antwerpen in haar weekendkrant publiceerde. “Het enorme aantal boetes bezorgt me een zeer wrang gevoel”, zegt gemeenteraadslid Marc Hendrickx (N-VA).

LEES OOK. Nieuwe Mechelse vesten en knips leveren in vier maanden tijd 2,5 miljoen euro aan boetes op

Als fractieleider van de grootste oppositiepartij liet hij zich vorig jaar al eens kritisch uit over het verkeersbeleid dat de stadslijst Vld-Groen-m+ voert. Toen hekelde hij de 2,5 miljoen euro aan snelheidsboetes die in een zomer tijd waren uitgeschreven. “Dit heeft allemaal nog weinig te maken met verkeersveiligheid en het verkleint alleszins het draagvlak”, vertelt Hendrickx.

“Is dit onwil of onkunde?”

De eerste boetes vielen in november vorig jaar bij de eerste overtreders in de bus. “Ik begrijp echt niet waarom de stad niet heeft gewacht tot alles klaar was, zodat mensen voldoende tijd hadden om te wennen aan de nieuwe verkeerssituatie. Is dit onwil of onkunde? Ik vraag het me oprecht af”, reageert Thijs Verbeurgt (Vooruit).

Een overzicht van het aantal boetes op de vesten en aan de knips.© Mediahuis

De socialistische oppositieleider haalt de invoering van de fietszone van enkele jaren terug aan. “Toen werkte het stadsbestuur met een overgangsperiode van acht maanden. Op de vesten en aan de knips is de stad al na enkele weken begonnen met beboeten. Waarom dat verschil? Op deze manier ondergraaft het stadsbestuur zelf het draagvlak voor deze ingrijpende wijziging”, legt Verbeurgt uit.

LEES OOK. Mechelse burgemeester over commotie rond massa boetes: “Aanpassing is te vergelijken met invoering autoluwe binnenstad”

“Dit zijn hallucinante cijfers”

Fractieleider Stefaan Deleus (CD&V) verslikte zich net niet in zijn koffie toen hij in de krant las over de boetes. “Dit zijn hallucinante cijfers. Toen we in de gemeenteraad verkondigden dat Mechelen op een boetestad begint te lijken, kregen we de wind van voren van de stadslijst”, zegt hij.

Nu voelt zijn partij zich gesterkt in haar overtuiging. “De cijfers bevestigen ons gevoel dat het niet enkel gaat over verkeersveiligheid, maar ook over een welgemikte keuze om de begroting op te smukken. Wat dragen twee boetes voor één rit bij aan de verkeersveiligheid?”

Op de Zandpoortvest zijn er nog geen camera’s actief.© Dirk Vertommen

De christendemocraten herhalen hun pleidooi voor slimme knips in Nekkerspoel en het opnieuw invoeren van tweerichtingsverkeer op de Zwartzustersvest en de Guido Gezellelaan. “Wij blijven ijveren om het eenrichtingsverkeer ongedaan te maken en de knips te elimineren”, zegt gemeenteraadslid Catherine François (Vlaams Belang).

“Het is een melkkoe”

Ook haar partij haalt aan dat zulke boetes weinig vandoen hebben met verkeersveiligheid. “Dit is een slinkse manier om een zwaar uit de hand gelopen begroting te corrigeren. De Mechelaars zijn hier financieel het slachtoffer van, het is een melkkoe”, stelt François.

“Dit is de reden waarom er sinds december plots bij elke GAS-boete een administratiekost van zes euro wordt aangerekend. Deze boetes zijn een melkkoe om het begrotingstekort dicht te rijden. De stad ondergraaft het draagvlak voor de nieuwe vesten. Onbegrijpelijk”, vertelt gemeenteraadslid Dirk Tuypens (PVDA).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen