Fons Vleminckx vindt de uitgevoerde snoeiwerken onvoldoende.© Marc Peeters

Boom twistappel tussen gemeente en inwoner: “Snoeien tot op de grond gaan we niet doen”

Herenthout -

Fons Vleminckx uit Herenthout overweegt een procedure bij de vrederechter om met het gemeentebestuur van Herenthout en de bouwmaatschappij Zonnige Kempen tot een akkoord te komen over een straatboom. Die staat pal voor het appartement van de man. Volgens Vleminckx is de boom hinderlijk en gevaarlijk. Het lokale bestuur ziet dat anders en meent alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen zijn.

Marc Peeters

Bouwmaatschappij Zonnige Kempen liet in 1989 een reeks sociale huurwoningen bouwen in de straat Zwanenberg in Herenthout. Fons Vleminckx was een van de eerste bewoners. “Meteen na het bouwen van de woningen zijn er ook bomen geplant”, weet hij. “Ondertussen zijn die bomen hoger opgeschoten dan de woningen. Op sommige plaatsen, zoals voor mijn deur, staat er een boom op maar een paar meter van de gevel. En dat zorgt voor heel wat hinder.”

“Tijdens de herfst laten de bomen heel wat bladeren en bolsters vallen. Die komen op de stoep terecht en houden risico’s in voor de kinderen die naar de school stappen hier vlakbij. Als er bladeren aan de bomen staan, nemen die ook heel wat lichtinval weg. Ik stel me ook vragen bij de bereikbaarheid van de appartementen voor de brandweer of het personeel van de ziekenwagen.”

Wilde duiven

En dan zijn er nog de wilde duiven. “Die zitten graag in de bomen. De uitwerpselen komen onder meer terecht op de metalen buitentrap naar mijn appartement, waardoor het gevaar op valpartijen toeneemt.”

Officieel werd grond waarop de bomen staan, nog niet van De Zonnige Kempen naar de gemeente overgedragen, maar het lokale bestuur neemt het onderhoud wel op zich. “De boom voor de deur van mijnheer Vleminckx werd vorig jaar opgesleund om aan de opmerkingen rond lichtinval en bevuiling tegemoet te komen”, reageert burgemeester Stijn Raeymaekers (Eenheid).

De bewoner stelt voor om de rechterhelft van de boom boven de splitsing van de stam weg te zagen.© Marc Peeters

“De duiven zitten volgens ons overigens niet alleen in de bomen, maar ook op de trappen zelf. Navraag bij de brandweer heeft ons geleerd dat de boom geen probleem vormt bij mogelijke interventies. Ik vrees dat de betrokken bewoner maar pas tevreden zal zijn als de boom gesnoeid is tot net boven de grond. Dat zijn we niet van plan. De bomen maken deel uit van het groenbeeld van de straat en dat willen we behouden.”

Vleminckx spreekt tegen dat de boom helemaal moet verdwijnen. “Het aparte aan de boom voor mijn deur is dat de stam zich op zo’n drie meter hoog in twee splitst. Het geheel is doorgegroeid waardoor er als het ware twee bomen voor mijn deur staan. Als ze de arm van de boom aan de kant van de straat wegzagen, ga je de hinder al grotendeels wegnemen. De boom zal dat zaagwerk volgens mij ook perfect overleven. En met die oplossing zou ik kunnen leven.”

De communicatie tussen partijen verloopt momenteel wat moeizaam. In een schrijven aan de raadsman van de bewoner suggereerde het lokale bestuur dat de man zich bij de Zonnige Kempen ook kandidaat kan stellen voor een andere woning.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners