Tijdens Maanrock zal je in de toekomst ook alcoholvrije pils kunnen drinken.© Gil Plaquet

Festivals Maanrock en Parkpop gaan meer alcoholvrije dranken aanbieden

Mechelen -

Mechelen Feest, organisator van Maanrock en Parkpop, gaat deze zomer voor een groter aanbod alcoholvrije dranken zorgen op festivals. De stad slaat die weg ook in voor recepties die ze organiseert.

Sven Van Haezendonck

“We feesten heel erg graag in onze stad. Al is het vaak nog gelinkt aan het consumeren van alcohol. Helaas is alcoholmisbruik in België de vierde belangrijkste oorzaak van ziekte en vroegtijdig overlijden bij personen ouder dan 15 jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie schat ook in dat alcohol een rol speelt in het optreden of verergeren van meer dan 200 ziektes”, vertelt gemeenteraadslid Tine Van den Brande (Vld-Groen-m+).

Samen met haar collega Mats Walschaers (Vld-Groen-m+) legde ze aan de gemeenteraad een agendapunt ter stemming voor: feestgangers minstens een alcoholvrij alternatief aanbieden tijdens evenementen die de stad organiseert, maar daar ook andere organisatoren toe aanzetten.

0%-pils en mocktails

“Als stad moeten wij een stukje extra verantwoordelijkheid opnemen. We moeten voor andere organisatoren een voorbeeld zijn en hen stimuleren”, zegt Van den Brande. En dus sturen de raadsleden aan op alternatieven zoals 0%-pils en mocktails die goed zichtbaar worden aangeboden. Ze vragen ook om te sensibiliseren rond minder alcoholconsumptie op feesten.

De gemeenteraad heeft het voorstel goedgekeurd. Mechelen Feest had al de intentie om het assortiment dranken uit te breiden met non-alcoholische alternatieven. “Alcoholvrije pils wordt toegevoegd aan het aanbod van zowel Maanrock als Parkpop. Er wordt ook bekeken om tijdens Parkpop mocktails en thee te serveren”, zegt eerste schepen Patrick Princen (Vld-Groen-m+).

Mechelen trekt dat beleid ook door voor recepties in het stadhuis, waar standaard een alcoholvrije pils zal te verkrijgen zijn. “Binnen het actieplan drugs en alcohol gaan we aandacht besteden aan preventie tijdens evenementen van externe organisatoren”, legt Princen uit. (svh)

LEES OOK. 26e editie van Maanrock telt opnieuw drie dagen: Bart Peeters eerste grote naam op affiche

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen