© Jeroen Hanselaer
DE WEEK VAN JAN. “Het zal je maar overkomen”
Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.
Verbouwingen zijn geen pretje, maar op een gegeven moment kan je er niet meer onderuit. Het dak moet geïsoleerd worden. En enkel glas? Dat is ook niet meer van deze tijd.
Dat eerste gesprek met de architect, doet je wegdromen van wat allemaal kan. Breek die muren maar uit, ik wil een meer open gevoel. Een groendak? Zeker! Hoogrendementsglas? Reken maar van yes. En doe er ook nog maar vloerverwarming bij. Gezellig!
Vol spanning wacht je de eerste plannen af. Wat blijkt, er is geen plaats voor de vloerverwarming. Oké, als de architect het zegt… Ik vraag wel een paar warme sloffen voor mijn verjaardag. En die steunmuur moet ook blijven? Is er geen alternatief? Te duur? Ah, bon. Het groendak kan? Leuk! Maar waarom staan mijn bomen in de tuin niet meer op de plannen? Die stonden in de weg voor de brandtrap? Voor de brandveiligheid? Maar die heeft er nooit gestaan? Nieuwe regelgeving. Ah, bon.
En nu de bomen toch weg zijn, kunnen we van de tuin even goed nieuwe afgesloten ruimte maken”, redeneert de architect. Waarom? Omdat er plaats is? Ah, bon.
Het lijkt absurd, maar het is wat buurtbewoners meemaken als stad of district grootse plannen heeft voor hun straat of plein. Er wordt hen op het hart gedrukt dat ze inspraak hebben, alleen blijkt dan toch dat het verslag van die vergaderingen verloren is gegaan. Dat is niet altijd het geval, dat geven we graag toe, maar wat de bewoners van de Ter Rivierenlaan deze week op hun bord kregen, tart alle verbeelding.
Op het eerste inspraakmoment krijgen ze te horen dat 95 van 120 bomen in de straat behouden zouden blijven. “Er wordt ingezet op vergroening”, is één van de meest gehoorde zinnetjes bij een heraanleg. Ook bij de Ter Rivierenlaan. Tot deze week bekend raakte dat alle bomen, tussen rotonde 1 en de Ter Heydelaan, gekapt moeten worden. Niet omdat ze ziek of dood zijn, maar omdat ze in de weg staan voor de brandweer. Maar die bomen staan er al jaren? Nieuwe regelgeving. Ah, bon.
Nog in Deurne, op de Boekenberglei zijn deze week de werken gestart om de platanen te verplaatsen. Ze moeten plaatsmaken voor de nieuwe keerlus voor de trams van De Lijn. En dat zonder dat er nog maar een omgevingsvergunning is ingediend, laat staan goedgekeurd voor de aanleg van die keerlus. Is er geen alternatief? Jawel, maar te duur volgens De Lijn. Ah, bon.
En dan is er nog de Arenawijk in Deurne, waar buurtbewoners een gesprek vragen met de stad. Heel de wijk wordt onder handen genomen. De buurt was aanvankelijk behoorlijk tevreden over de plannen. Tot er na het tweede inspraakmoment plots een extra nieuwbouw stond ingepland op een stuk van de groene Arenaweide. “Omdat er plaats is?” Ah, bon.
Inspraak is relatief. Vaak zijn de grote lijnen al uitgezet. Verbouwingen of plannen voor de heraanleg van je straat of wijk? Het zal je maar overkomen.
.
Hoofdpunten
E19 volledig afgesloten na ongeval met vrachtwagens: afhandeling zal lang duren, hou ramen en deuren gesloten
Gevangenisdirecteur klaagt zoveelste staking na nieuw geweldsincident aan: “Hoe is het zover kunnen komen?”
Hevige brand naast E313 in Zandhoven onder controle: schuur uitgebrand, geen gewonden
Nu je vanuit Antwerpen ’s nachts ook naar Berlijn kan treinen: is de slaaptrein naast klimaatvriendelijk, ook klantvriendelijk?