Bestuurders begaan op de vesten het grootste aantal overtredingen aan deze camera op de Van Benedenlaan.© Dirk Vertommen

Nieuwe Mechelse vesten en knips leveren in vier maanden tijd 2,5 miljoen euro aan boetes op

Mechelen -

De stad Mechelen heeft na de invoering van de nieuwe verkeerscirculatie in vier maanden tijd voor 2,5 miljoen euro boetes uitgestuurd, een torenhoog bedrag in zo’n korte tijd. Overtredingen tegen het ingevoerde eenrichtingsverkeer op de vesten en de daaraan gekoppelde knips in de wijk Nekkerspoel bezorgden bestuurders in totaal bijna 43.000 boetes van 58 euro. Dat zijn er meer dan 350 per dag, zo blijkt uit cijfers die Gazet van Antwerpen heeft opgevraagd.

Sven Van Haezendonck

Sinds de zomer van vorig jaar heeft Mechelen op het grootste gedeelte van zijn stadsring (R12) in fases eenrichtingsverkeer ingevoerd. Eind 2022 was de aannemer klaar met die tijdelijke herinrichting. Doorgaand autoverkeer rijdt tegen de wijzers van de klok in over twee rijstroken op de buitenring. De overgebleven rijstrook aan de zijde van de binnenstad is enkel bestemd voor lokaal verkeer.

Op die weg voor lokaal verkeer mag je niet meer de hele vesten afrijden. C3-verkeersborden geven dat aan. Veel bestuurders, zeker zij die niet vertrouwd zijn met de nieuwe situatie, volgen blindelings hun (niet up-to-date) gps en rijden gewoon door. Camera’s met automatische nummerplaatherkenning detecteren de overtredingen.

LEES OOK. Oppositie onthutst over 43.000 boetes door nieuw Mechels verkeersplan: “Dit heeft nog weinig te maken met verkeersveiligheid”

Duizenden waarschuwingsbrieven

De eerste weken na de invoering stuurde de politie eerst een waarschuwingsbrief naar overtreders, om hen te sensibiliseren. Duizenden weggebruikers hebben er zo eentje gekregen. “Ze kregen dus nog geen effectieve boete”, zegt Bart Passemiers van GAS Rivierenland. Als diensthoofd bestuurlijke handhaving is hij bevoegd voor de afhandeling van de boetes.

Na een periode van sensibilisering, die enkele weken duurt, hebben bestuurders wel prijs wanneer ze een overtreding begaan. Ze krijgen een boete van 58 euro in de brievenbus. “Vanaf midden november 2022 worden er processen-verbaal opgesteld voor overtreders die een verkeersbord negeerden”, vertelt Passemiers.

Een overzicht met de boetes per camera op de vesten (1 tot 5) en aan de knips in de wijk Nekkerspoel (6 en 7).© Mediahuis

Dat hebben de Mechelaars of mensen die in de stad moeten zijn, geweten. Op sociale media verschijnen met de regelmaat van de klok berichten van gefrustreerde bestuurders die zo’n boete hebben gekregen. Soms zelfs verschillende na elkaar. “Sommige bestuurders negeren in één rijbeweging verschillende borden, waardoor ze dus meerdere overtredingen begaan”, zegt Bart Passemiers.

LEES OOK. Mechelse burgemeester over commotie rond massa boetes: “Aanpassing is te vergelijken met invoering autoluwe binnenstad”

35.707 boetes op stadsring

Voor iedere overtreding krijg je sowieso een boete. Tot ongeveer midden maart hebben bestuurders zo in totaal 35.707 boetes opgelopen. Veruit de meeste bestuurders laten zich vangen door de camera op de hoek van de Van Benedenlaan met de Groenstraat (19.107).

Mensen die niet akkoord gaan met hun boete kunnen volgens de wettelijk vastgelegde procedure verweer indienen. Bijna vierduizend bestuurders hebben dat voor een overtreding op de stadsring al gedaan.

“Hun argumenten worden door de sanctionerend ambtenaar bekeken en beoordeeld. Die gaat ook na of de boetes correct en terecht zijn. Daarnaast houdt de ambtenaar altijd rekening met het proportionaliteitsprincipe en wordt nagaan of meerdere en soms heel kort op elkaar volgende boetes nog in verhouding staan tot de opeenvolgende inbreuken”, legt Passemiers uit.

De knip aan de spoorwegbrug in de Caputsteenstraat.© Joris Herregods

LEES OOK. Start definitieve herinrichting Mechelse vesten schuift op naar najaar 2025

De boetes op de vesten zijn niet de enige waartegen bestuurders in verweer gaan. Samen met de invoering van de laatste fase van het eenrichtingsverkeer kwamen er op twee plaatsen in de wijk Nekkerspoel ook knips. Daarmee wil het stadsbestuur voorkomen dat verkeer van de vesten de woonstraten in de wijk gebruikt om het eenrichtingsverkeer te omzeilen.

7.267 boetes aan knips

Welgeteld 7.267 automobilisten hebben aan die virtuele stops al een boete opgelopen, want ook daar gebeuren de controles door camera’s. De meerderheid van de bestuurders laat zich vangen aan de spoorwegbrug in de Caputsteenstraat (5.108). Voor overtredingen op de vesten en aan de knips vielen er in totaal al 42.974 boetes, goed voor een bedrag van 2.492.492 euro.

Het gerucht gaat dat alleen bestuurders met een buitenlandse nummerplaat in Mechelen nog aan een boete ontsnappen, maar dat klopt niet. “Zij worden wel degelijk beboet. We schrijven overtreders aan met een boete in hun eigen landstaal”, zegt Bart Passemiers. GAS Rivierenland heeft haar boetes laten vertalen in de 24 officiële Europese talen.

LEES OOK. Oppositie verwijt Mechels bestuur dat het herinrichting vesten over verkiezingen tilt: “Kampioenschap eigen ruiten ingooien”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen