© BELGA

© Isosport

1 / 2
thumbnail:
thumbnail:

Tweeklapper van Toby! Antwerp wint met 0-2 van Zulte Waregem na twee late treffers van Alderweireld

Antwerp heeft op de valreep een verdiende driepunter geboekt bij degradatiekandidaat Zulte Waregem. Ondanks het veldoverwicht en voldoende kansen miste de Great Old lange tijd clubtopschutter Jansen om te scoren, tot Alderweireld twee keer in de rol van volleerde spits kroop om zijn ploeg de overwinning te schenken. Antwerp zet de nederlaag van twee weken geleden tegen Charleroi recht en is mathematisch zeker van deelname aan de Champions’ Play-offs. De druk ligt weer wat meer in het kamp van titelrivalen Genk en Union.

Diederik Geypen

LEES OOK. ONS OORDEEL. Bijna een hattrick: Alderweireld keert terug als matchwinnaar voor Antwerp

Tadej Pogacar houdt van voetbal en kan een stukje jongleren, dat illustreerde de Sloveen vorig jaar in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico. Twee nachten voor Vlaanderens mooiste primeerde toch de rust op de opener van de 31ste speeldag. Vanop zijn bed in het aanpalende Parkhotel aan de Waregemse Zuiderlaan, waar hij met zijn teammaats van UAE overnacht in aanloop naar de Ronde, kon Pogi de wedstrijd ook volgen. Uit de wind, en zonder na te worden.

VAR verhindert de 0-1

Zoals verwacht speelden de gure weersomstandigheden beide ploegen parten. Dat het veld in de Elindus Arena er niet te best bij ligt, maakte voetballen nog wat moeilijker. Voor Antwerp althans, want het in degradatienood verkerende Essevee kreeg vanuit de combinatie lange tijd niets klaar. Antwerp, met Stengs op de tien voor de geblesseerde Ekkelenkamp, combineerde een paar keer vlot door de West-Vlaamse achterhoede. Bostyn hield Muja met een uitstekende reflex van de vroege 0-1. In de daaropvolgende corner zorgde scheidsrechter Put er, op aangeven van de VAR, voor dat de brilscore op het bord bleef staan. Alderweireld buffelde een corner van Stengs binnen. Bostyn had geen verhaal en protesteerde niet, maar volgens de letter van de wet stond Balikwisha – die buitenspel liep – in het gezichtsveld van de doelman. Een zuur verdict voor de zwarthemden.

De thuisploeg stak pas in minuut 26 een eerste keer de neus aan het venster, tekenend voor de situatie waarin ze verkeert. Op een afgeweken voorzet van Fadera ging Butez goed plat. Even later stond de Fransman opnieuw pal op een kopbal van Derijck na hoekschop. Wilde Zulte Waregem scoren, dan zou het op deze manier moeten gebeuren was ons aanvoelen. Antwerp van zijn kant vergat zichzelf te belonen. Stengs schoot op slag van rust van kortbij over.

De bezoekers speelden bij het begin van de tweede periode met vuur. Butez moest ondanks het overwicht al een derde keer zijn kunnen tonen, nu op een uitbraak van Vossen. Antwerp miste net als tegen Charleroi zijn topschutter Janssen. Het acteerde in de zone van de waarheid veel te nonchalant, met vooral Kerk in een negatieve hoofdrol. Bijna geen enkele actie van de Nederlandse dribbelaar lukte. Van Bommel gooide uit colère net niet zijn pet op de grond.

Kapitein Toby dan maar

Het terrein werd zompiger met de minuut, maar de Antwerpse kansen talrijker. Balikwisha trapte zonder overtuiging op Bostyn. Vervolgens lagen enkele Waregemse benen in de weg. Het tweede puntenverlies op rij leek in de maak, tot Alderweireld zijn duivels nogmaals ontbond. De ex-Rode Duivel kopte raak en vloerde Bostyn vervolgens vanop de stip. Eindstand 0-2. Antwerp kruipt weer wat dichter bij titelconcurrenten Genk en Union. Zulte Waregem zal de redding in zijn drie resterende duels tegen Charleroi, Eupen en Cercle Brugge moeten bewerkstelligen.