Directeur Manuel Jaskowiak, gedeputeerde Mireille Colson en Wouter Op de Beeck van Treepack huldigen Formica in.© provincie Antwerpen

Vlijtige mieren symboliseren steenmakers op nieuwe graffitimuur in De Schorre

Boom -

Een relict uit het steenbakkersverleden is in provinciaal recratiedomein De Schorre in Boom herrezen als een artistieke graffitimuur waarin heel wat symboliek schuilt. Op de oude pijlerconstructie die ooit deel uitmaakte van steenbakkerij Anverreeth in het Trollenbos prijken vlijtige werkmieren als symbool voor de vele duizenden arbeiders in de Rupelstreek die destijds noeste arbeid verrichtten.

Met het nieuwe graffitikunstwerk, Formica gedoopt, heeft De Schorre er opnieuw een artistieke blikvanger bij. Dit keer niet van ‘Tomorrowland-makelij’ zoals de One World Bridge, het Magisch Trollenbos en The Stairway to Unity, maar van de hand van kunstcollectief Treepack.

Vlijtige mieren als symbool voor de steenmakers van weleer.© provincie Antwerpen

De oude steenbakkerijmuur in het Trollenbos waarop trol Hannes rust, gekend als ‘De Ruïne’, namen de kunstenaars onder handen om er een symbolisch kunstwerk op te borstelen en spuiten. “Formica - Latijn voor mier - speelt in op de groene omgeving, maar zeker ook op het rijke verleden van deze site”, vertelt kunstenaar Wouter Op de Beeck. “De mieren die in een kleilandschap naarstig aan het werk zijn, staan symbool voor de vele arbeiders in het steenbakkerstijdperk en zijn zo ook een beetje een metafoor voor de harde werkers die als groep samenwerken om deze site op te waarderen.”

De oude pijlerconstructie van steenbakkerij Anverreeth was ooit een ‘ramp’ waarop karretjes vol klei reden. Deze werden dan naar de eerste verdieping van de machinehal geduwd. De klei werd daar naar beneden gestort, waar deze vermalen werd voordat ze klaar was om te drogen en te bakken.

“We willen extra inzetten op het bosgedeelte aangezien vooral dit deel van het domein tijdens zo goed als de volledige opbouw- en afbraakperiode van Tomorrowland publiek toegankelijk blijft”, zegt Manuel Jaskowiak, directeur van De Schorre. ”De zeven reuzengrote trollen van de hand van Deense kunstenaar Thomas Dambo en het blotevoetenpad toonden zich al als ware publiekstrekkers. Ook een metershoge trollentoren, een boomstamwaterval, het vlonderpad en een wijkspeeltuin liggen in dit bosgedeelte. Formica is dus een extra toevoeging.”

“Deze nieuwe blikvanger moet de wandelbeleving in De Schorre en in de Rupelstreek nog extra kracht bijzetten”, zegt ook gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen Mireille Colson.

Bart Roggeman

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners