Vierdelige documentaire duikt in leven van “ongeleid projectiel” Prins Laurent

De vierdelige Canvasdocumentaire ‘Prins Laurent - prins op overschot’ zet een loep op het leven van het koninklijke buitenbeentje. “Hij is onvoorspelbaar en bij momenten een ongeleid projectiel”, klinkt het bij VRT. De serie is vanaf 19 april te zien op Canvas en VRT MAX.

blg

Het team achter ‘Filip van België - de lange weg naar de troon’ buigt zich nu over de andere Coburgbroer. In de uitzendingen komen 24 getuigen aan het woord, gaande van koningsgezinde raamvertellers tot kritische, republikeinse columnisten. De makers spraken onder meer oud-klasgenoten, koningskenners en ook (voormalige) politici als Marc Eyskens en Vera Dua.

Anders dan de documentaire over koning Filip, gingen de makers dit keer niet chronologisch, maar thematisch te werk. Ze onderzochten de omstandigheden van de afschaffing van de Salische wet in 1991, waardoor Laurent twee plaatsen naar achter schuift voor de troonopvolging. Een volgende aflevering draait volledig om zijn turbulente populariteit en een andere over zijn engagement voor dieren en het klimaat.

Het opvallendste thema komt aan bod in aflevering drie: ‘de vrouwen van Laurent’. Tussen de bijzondere relatie met zijn moeder Paola en zijn huwelijk met Claire op zijn veertigste, had de prins “de reputatie van onverbiddelijke womanizer” volgens de programmamakers. Ook zijn relatie met charmezangeres Wendy Van Wanten en daaropvolgende opname in een psychiatrische instelling komen aan bod. “Albert was woest geworden toen hij op de hoogte werd gebracht van de relatie van Laurent en Wendy Van Wanten”, aldus royaltywatcher Mario Danneels.

‘Prins Laurent - prins op overschot’ focust niet enkel op het hoofdpersonage, maar gaat volgens de makers “op zoek naar overeenkomsten tussen Laurent en andere leden van de familie en de dynastie van de Coburgs”. Zo komen prins-regent Karel, de psychische problemen van keizerin Charlotte van Mexico en ook de ongelukkige jeugd van overgrootvader Albert 1 aan bod.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER