De Mechelse Welkom-App breidt uit naar Lier en Willebroek.© Dirk Vertommen

Mechelse Welkom-App helpt nieuwkomers op weg met nuttige info en breidt uit naar Lier en Willebroek

Mechelen, Lier, Willebroek -

De Mechelse Welkom-App breidt verder uit. In de applicatie vind je allerhande nuttige informatie die vooral handig is voor nieuwkomers in de stad. Dankzij een Vlaamse subsidie worden er zeven extra vreemde talen in de app geïmplementeerd en breidt het project ook uit naar de stad Lier en de gemeente Willebroek.

Stijn Van de Sande

De Welkom-App werd in augustus vorig jaar gelanceerd en is in de eerste plaats gericht op mensen die nog niet zo lang in Mechelen wonen. De app is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens. “In een nieuwe stad moet je altijd wennen, zeker als je uit een ander land komt en de taal niet spreekt”, zegt schepen van Slimme Stad en Toegankelijkheid Rina Rabau Nkandu (Vld-Groen-m+). “Daarom ontwikkelden we een laagdrempelige applicatie waarin heel wat praktische informatie te vinden is.”

Je vind er onder andere de belangrijkste noodnummers, de openingsuren van de stadsdiensten, info over scholen en crèches, kaarten met winkels en andere zaken die praktisch kunnen zijn in het dagelijkse leven, waaronder een woordenboek. “Het gaat om dingen die voor Mechelaars vanzelfsprekend zijn en waar we vaak niet genoeg bij stilstaan”, zegt Diversiteitsschepen Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+). “Daarom werd de app gebouwd met de hulp van honderd nieuwkomers. Zo zijn we zeker dat de app de informatie bevat waar de mensen echt nood aan hebben.”

Mechelen telt ieder jaar zo’n 4.600 nieuwe inwoners. Ruim 1.300 onder hen zijn niet-Belgen. Zij worden online en offline op weg geholpen. “We organiseren regelmatig een ‘Welcome Café’”, zegt Eva Guns van Welcome in Mechelen. “Daar leren inburgeraars elkaar en de Mechelse verenigingen en diensten kennen en helpen we hen bij de vragen en problemen die ze hebben. Daarnaast leren we hen ook werken met de Welkom-App. Het is een heel laagdrempelige tool waarmee we de mensen vlot van start kunnen laten gaan in onze stad.”

Uitbreiding

Dankzij een subsidie van ruim 1,2 miljoen euro van VLAIO kan de app verder uitgebreid worden. Zo worden de komende weken zeven nieuwe talen toegevoegd. Er komen ook versies voor Willebroek en Lier. “We blijven uiteraard inzetten op de fysieke verwelkoming van nieuwkomers, maar de app vormt een waardevolle aanvulling”, zegt Liers schepen van Sociale Zaken Annemie Goris (N-VA). “Het is een toegankelijke informatiebron en het kan een handig hulpmiddel zijn voor bijvoorbeeld loketmedewerkers en politiemensen om nieuwkomers met vragen op weg te helpen.”

De Welkom-App Mechelen is beschikbaar in de appstores van Apple en Android en is gratis te downloaden. “Hij is zeker niet alleen handig voor nieuwe Mechelaars. Ook wie al langer in de stad woont, kan er handige informatie in vinden”, aldus schepen Rabau Nkandu.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners