Gedeputeerde Luk Lemmens maakte de leerlingen van De Notelaar en hun juffen heel blij. Aan regenplassen is er daar ondanks de nog verharde speelplaats nu al geen gebrek blijkbaar.© Hugo Gerstmans

De Notelaar groeit verder in volle grond: “Weg met de klinkers, hier met die vuile broeken en regenlaarsjes”

Wijnegem -

Met één been al in de paasvakantie, gavan de leerlingen van basisschool De Notelaar de aftrap voor de realisatie van een Groene Oase. Ze ontvingen een mooie cheque uit handen van gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). De gemeenteschool zorgt voor meer dan 900 vierkante meter ontharding.

“Maak van je speelplaats een groene oase.” Dat is de boodschap en het doel dat centraal staat in de campagne van provincie Antwerpen. Kleuter-, lagere en secundaire scholen kunnen een aanvraag indienen om hun speelplaats te ontharden én vergroenen. “Provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en middelen”, verheldert gedeputeerde Luk Lemmens, die op bezoek kwam in De Notelaar. “De Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, ze brengen een bezoek aan de school en geven onder meer advies bij de administratie en plantenkeuze.”

Regenlaarsjes en vuile broeken

Als school krijg je 70 tot 100 % van de investeringskost terugbetaald. Gemeentelijke basisschool De Notelaar krijgt zo 15.000 euro om hun projecten te realiseren. “Wij dromen hier al lang van een groene, meer uitnodigende speelplaats. ‘Weg met de klinkers, hier met die vuile broeken en regenlaarsjes’, zo luidt onze slogan”, aldus Iene Van de Vel, trekker van het project en lid van het directieteam.

“We zetten in op groene plekjes waar kinderen tot rust kunnen komen. We voorzien uitnodigend groen spelmateriaal dat stimuleert tot spelen. Een groene zone met een parcours van boomstammen, grassen waar kinderen mogen en kunnen doorlopen en zich in verstoppen, een regenbuizen-doolhof waar kinderen met regenwater kunnen spelen, noem maar op. We willen ook het comfort van onze leerlingen vergroten. Door schaduw te creëren in het amfitheater is dit een plek waar ze verkoeling kunnen zoeken in de zomer. We planten met de subsidies ook bomen, fruitstruiken en hagen aan.”

Ook burgemeester Leen Wouters en schepen Maarten Janssens kwamen mee vieren met de leerlingen.© Hugo Gerstmans

Buitenlessen

Een ontharde en vergroende speelplaats biedt volgense de provincie heel wat voordelen: kinderen ervaren minder stress na een speeltijd in het groen en buitenlessen zetten tevens aan tot onderzoekend leren en verhogen de concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.

“Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel”, vindt Luk Lemmens. “Zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur, leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.” (jaa)

Scholen kunnen zich nog steeds kandidaat stellen voor hun Groene Oase via de website www.provincieantwerpen.be/groeneoases

Wat een start van de paasvakantie!© Hugo Gerstmans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners