Pluto vzw maakt een kinderalbum.© Victoriano Moreno

Pluto vzw maakt kinderalbum: “We willen het tekort aan kwalitatieve kindermuziek opvullen”

Berchem -

De Berchemse vzw Pluto brengt een album uit met kwaliteitsvolle kindermuziek. “Het was al lang een droom om eens een eigen album uit te brengen”, vertelt componiste en oprichtster van Pluto vzw Mirjam de Wit. “We werken rond het thema wonen, want elk kind heeft recht op een warme en veilige thuis.”

Een album vol kinderliedjes over wat thuis betekent. Voor het ene kind is dat de huilende baby van de buren, voor het andere de heksen die op zolder spoken in de nacht. Pluto vzw gaat voor het album aan de slag met de kinderen van freinetschool De kRing. “Tijdens de coronapandemie merkten we dat een veilige, warme thuis echt wel iets is dat kinderen bezighoudt”, vertelt Mirjam. “We zaten samen met de leerlingen om eens te horen wat voor hen thuis is en die visies waren heel verschillend. Sommige kinderen hebben twee plekken die ze thuis noemen: eentje bij mama en eentje bij papa, of eentje hier in België en eentje in Marokko. Wat zo fijn is aan deze samenwerking, is dat de kinderen een andere kijk hebben op die dingen waar wij veel inspiratie uit kunnen halen.”

Zang en contrabas.© Victoriano Moreno

Het album wordt gemaakt voor kinderen, maar evengoed volwassenen kunnen naar de muziek luisteren. “We merken dat er toch wel een tekort is aan kwalitatieve kindermuziek”, zegt Mirjam. “Je hebt enerzijds de commerciële muziek zoals K3 en anderzijds ook de meer klassieke muziek, maar daartussen is er een beperkt aanbod. Dat gat willen we met dit album graag opvullen.”

De opnames gaan eind april van start en als alles volgens plan loopt, komt het album uit in mei. “Samen met het schoolkoor van De Kring trekken we de studio in”, vertelt Mirjam. “Voor de teksten lieten we ons inspireren door gedichten van de Nederlandse dichteres Bette Westera. Ook werken we samen met verschillende muzikanten en illustrator Inge Bogaert die een mooi boekje zal maken bij het album. Aangezien de subsidies voor cultuur steeds vaker wegvallen, zijn we nog op zoek naar sponsoring. Daarvoor lanceerden we een crowdfunding. Mensen kunnen zelf geluiden insturen zoals het gemiauw van hun kat of de deurbel in ruil voor een bijdrage.”

Ook een trompet, trombone, klarinet en viool doen mee.© Victoriano Moreno

Pluto is een organisatie die kunst tot bij kinderen brengt. “We noemen het zelf kunst met een kleine k”, zegt Mirjam. “Afgelopen jaren gingen we vaak met onze Plutomobiel langs in verschillende wijken met kunstprojecten. Ieder kind heeft recht op de schoonheid van kunst. De samenwerking met kinderen is een heel dankbaar gegeven. Ze komen steeds origineel en verrassend uit de hoek en daar halen we ongelooflijk veel inspiratie uit.” (bekn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners