© Shutterstock

Gemberthee, het drankje waar meer dan één minister bij zweert: kan het je echt kracht en energie geven?

Ons land heeft het begrotingsakkoord te danken aan gember. Of toch voor een stukje. Het “wonderspecerij” wordt tal van heilzame krachten toegeschreven. Maar wat is daar nu eigenlijk van aan?

Anton Goegebeur

Meer dan 17 uur hadden premier Alexander De Croo en zijn ministers nodig om een begrotingsakkoord te sluiten. Voor die zoveelste marathonvergadering werd niet gekozen voor Red Bull of koffie als brandstof, maar gemberthee. Het warme drankje werd door Vincent Van Quickenborne (Open VLD) geïntroduceerd aan de onderhandelingstafel.

Zelf drinkt hij al jaren elke ochtend vier tassen ‘quickythee’. “Het geeft me kracht, energie en het blijft niet op de maag liggen.”

© BELGA

Het klinkt als een verkooppraatje van een pseudowetenschappelijke goeroe, maar de minister heeft geen ongelijk. Michaël Sels, hoofddiëtist van UZ Antwerpen, vindt het zelfs goed dat onze regering de tassen koffie inruilt voor een drankje dat geen alcohol of suikers bevat.

“In gemberthee zit een klein koffie-effect”, zegt hij. “Gember bevat de prikkelende stof capsaïcine dat onze aangezichtszenuw stimuleert. Het zorgt voor scherpte, een kortstondig gevoel van alertheid. Je kan hetzelfde bereiken met een chilipeper, maar daar zijn mensen misschien moeilijker van te overtuigen.”

LEES OOK. Gemberthee, uitzinnige minister en verscheurde papieren: hoe De Croo zich naar akkoord over begroting sleepte

Wie meer dan vier tassen koffie per dag drinkt, kan zijn ‘kick’ beter uit een ander drankje halen. Gemberthee is volgens Sels een ideaal alternatief. Gember mengen met fruitsap is geen goed plan. Het effect van de suiker is groter dan de voordelen van een beetje gember.

Cafeïne blijft uren doorwerken, dat is bij capsaïcine niet zo. Voortdurend gemberthee drinken om ‘wakker te blijven’ is geen oplossing. Wie dagelijks meer dan een eetlepel verse gember consumeert, kan wel degelijk last van de maag ervaren.

Immuniteit stimuleren

Gember is een smaakmaker. Niet omdat het lekker ruikt of proeft, maar door die prikkelende stof capsaïcine. “Wij gebruiken het geregeld om kankerpatiënten die smaak verliezen, toch een flavour te geven. Dan krijg je toch een sensatie als je iets eet”, zegt Sels, die de specerij nog één extra kwaliteit toeschrijft. “Het kan de misselijkheid of neiging tot braken onderdrukken, zowel bij mensen met reisziekte als bij zwangere vrouwen die last hebben van ochtendmisselijkheid.”

Alle andere kwaliteiten - het doet je afvallen, het is goed voor de bloeddoorstroming, de vertering - zijn op z’n best betwistbaar. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt.

De reputatie dat gember het immuunsysteem stimuleert, kreeg onlangs een duwtje in de rug van de Technische Universiteit van München. Onderzoekers stelden vast dat het bestanddeel gingerol wel degelijk witte bloedcellen in staat van paraatheid brengt. Maar meer onderzoek is nodig. De studie gebeurde in labomstandigheden en die zijn niet per se representatief voor de werkelijkheid. “Zo zijn er ook veel dierproeven die indicaties geven, maar bij mensen nog niet werden aangetoond”, zegt Sels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER