Raadslid Kathleen Plasschaert (CD&V+) legde schepen Koen Mertens de magere resultaten van het tussentijdse klimaatrapport voor.© ies

“Geen extra bomen, geen laadpalen en geen fietspaden”: tussentijds klimaatrapport ziet er niet fraai uit

Moerbeke -

Het gemeentebestuur van Moerbeke heeft nog een pak werk wil het de klimaatdoelstellingen halen, die het zichzelf heeft gesteld. Schepen voor milieu Koen Mertens (Open VLD) moest tijdens de voorbije gemeenteraad toegeven dat er de voorbije jaren nog maar weinig werd gerealiseerd.

Ivan Elegeert

In 2020 ondertekende Moerbeke, samen met 293 andere gemeenten, het burgemeestersconvenant 2030. Moerbeke ging hierbij het engagement aan om op vier verschillende domeinen, vergroening, energie, mobiliteit en regenwater, het opgestelde milieupact gespreid over tien jaar te realiseren. Dit werd toen ook uitgebreid aan onze inwoners kenbaar gemaakt.

Tijdens de gemeenteraad van de maand maart werden de tussentijdse resultaten voorgelegd. “En die resultaten zijn toch wel heel flauw”, vindt CD&V+-raadslid Kathleen Plasschaert. “Van de beoogde 6.500 extra bomen werden er amper aangeplant, van de verhoopte 66 laadpalen voor elektrische wagens staan er nu slechts zes op ons hele grondgebied, deelauto’s zijn er nog niet en de voorbije twee jaar werd er ook geen euro geïnvesteerd in betere of bijkomende fietspaden. Ook zouden er zeven nieuwe groene parken in onze gemeente moeten komen. Ook daar vragen we ons af waar die liggen. We hoopten dan ook dat de cijfers in het rapport fout waren, maar dat bleek bij navraag niet zo te zijn.”

Laadpalen

Schepen Koen Mertens moest toegeven dat er nog veel te doen is. “We hadden gehoopt om in 2022 al heel wat extra bomen te planten, maar dat is uitgesteld tot dit jaar”, zegt Mertens. “De groene buurtparken zullen worden aangelegd bij de herinrichting van straten en wijken. Voorlopig hebben we met het buurtpark in de Crevestraat toch al één park gerealiseerd. Voor de laadpalen en de deelauto’s kijken we samen met Lokeren wat er mogelijk is. En ook voor de fietspaden hebben we veel plannen om het hele traject van de Opperstraat, Terweststraat en Wachtebekesteenweg aan te pakken. Op korte termijn wordt wel al het fietspad tussen de Kruisstraat en de Rode Sluis vernieuwd. Ik maak me sterk dat het rapport er dus over enkele jaren heel wat gunstiger uit zal zien.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners