© Shutterstock

ABVV vindt besparing op sociale uitkeringen in federale begroting “schande”

Het ABVV is er niet over te spreken dat de federale regering de minimumuitkeringen niet verhoogt. De socialistische vakbond heeft het over “een schande”.

jvhBron: BELGA

Als onderdeel van de begrotingscontrole besliste het federale kernkabinet donderdag onder meer om de geplande verhoging van de minimumuitkeringen – werkloosheid, leefloon, arbeidsongeschiktheid en inkomensgarantie voor ouderen – te schrappen. De minimumpensioenen zullen wel nog stijgen, zij het met minder dan oorspronkelijk voorzien, net als de inkomensvervanging voor personen met een handicap.

Het ABVV ziet “een aantal positieve hervormingen, zoals een minimumwinstbelasting van 15 procent op multinationals”, maar hekelt de besparing op de sociale uitkeringen. “Het ABVV vindt het een schande dat de liberale partijen de begrotingscontrole misbruiken om te besparen op de sociale uitkeringen van de zwaksten in de samenleving”, zegt de vakbond. Naast de liberale partijen Open VLD en MR maken ook de socialistische partijen Vooruit en PS, de groene partijen Groen en Ecolo, en het christendemocratische CD&V deel uit van de federale regering.

De socialistische vakbond vraag een bijsturing. “Het ABVV zal verder reageren zodra de begrotingsteksten bekend zijn gemaakt”, luidt het ook.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER