De jonge cybercriminelen maakten hun slachtoffers op Facebook Marketplace.© Shutterstock

Heistse twintigers maken 293 slachtoffers via phishing op Facebook en verdienen daar miljoen euro aan

Heist-op-den-Berg, Ranst -

Twee twintigers uit Heist-op-den-Berg hebben in amper enkele maanden tijd een miljoen euro verdiend aan phishing. Met frauduleuze profielen maakten ze op Facebook Marketplace 293 slachtoffers. De raadkamer in Mechelen heeft vrijdag hun aanhouding bevestigd.

Sven Van Haezendonck

In samenwerking met de federale gerechtelijke politie kon de recherche van de politiezone Heist drie jonge mensen oppakken. De speurders kregen een 21-jarige Heistenaar in de loop van 2021 meermaals in het vizier. Ze voerden toen onderzoek naar oplichting en phishing. Datzelfde jaar had een onderzoeksrechter hem ook al een hele tijd onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Gsm-onderzoek

Via gsm-toestellen die de rechercheurs hadden aangetroffen, konden ze de jongeman zijn criminele activiteiten verder in kaart brengen. Samen met een 21-jarige kompaan kon de politie hem linken aan 91 feiten van oplichting in een periode tussen oktober en december 2021. Ze voerden contactloze frauduleuze transacties uit in Brussel.

Verder onderzoek leidde de speurders naar een Facebookprofiel waarmee de twintiger op Marketplace slachtoffers maakte. Daarmee was hij niet aan zijn proefstuk toe. “De twintiger was ooit geldezel in een criminele organisatie. Daarna werkte hij zich op om zelf een netwerk rond zich op te bouwen. Daarbij werden medeverdachten ingeschakeld”, zegt het parket van Antwerpen.

Negen valse profielen

Samen zouden de verdachten minstens negen valse Facebookprofielen hebben gebruikt. Phishing-panelen huurden ze voor 350 euro per maand via Telegram. In totaal linkten de politiediensten de bende aan 293 verschillende feiten van oplichting in phishing. Daar verdiende ze een miljoen euro mee.

Na vier huiszoekingen in Heist-op-den-Berg en in Ranst pakte de politie de twee mannen en een vrouw van 23 jaar op. De onderzoeksrechter heeft de twee mannen laten aanhouden, de vrouw werd vrijgelaten onder voorwaarden. De raadkamer heeft de aanhouding vrijdag bevestigd. Het gerechtelijk onderzoek wordt voortgezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Misdaad Mechelen