Wendy Serneels is blij met de belangstelling voor haar initiatief.© Marc Peeters

The Closet Store lanceert bijzonder concept: “We verkopen de kledij van onze klanten”

Olen -

Wendy Serneels telt af naar de opening van haar tweedehandsboetiek The Closet Store. “We pakken vanaf 8 april uit met een concept waarbij onze klanten ook verkopers zijn”, legt Wendy uit. “Een week voor de opening voelen we al flink wat enthousiasme. Onze kasten hangen stilaan vol met leuke kledingstukken en schoenen voor mannen, vrouwen en kinderen. Het aanbod is zeer gevarieerd.”

Marc Peeters

De nieuwe winkel werd ingericht in een handelspand aan de Stationsstraat 9 in Onze-Lieve-Vrouw Olen. “Toen we op zoek waren naar een locatie om ons idee vorm te geven en we dit pand zagen, geloofde ik er meteen in”, zegt Wendy. Ze zal de winkel runnen samen met haar man Mario De Beul, die ook nog een bedrijf heeft dat LED-schermen verhuurt.

In The Closet Store staan open kasten centraal. “We hebben er 110. De kasten zijn één meter breed en twee meter hoog. “Klanten kunnen bij ons een kast huren. Dat kost 50 euro per maand. De huurders mogen hun kast vullen met kledij die ze zelf niet meer dragen, maar die nog in goede staat is en die bij een nieuwe eigenaar een tweede leven kan krijgen.”

Elk aangeboden kledingstuk krijgt een label waarop de eigenaar zelf de verkoopprijs mag noteren. “Via een barcode weten we steeds welk kledingstuk van welke verkoper komt. Wij verkopen vervolgens de kledij van onze klanten. Eénmaal per maand wordt er afgerekend. De klant krijgt het geld van zijn of haar verkochte kledingstukken, min een servicekost van 15 procent. Die is nodig omdat er ook echt wel behoorlijk wat administratie komt bij kijken.”

The Closet Store verhuurt kasten aan klanten die kledij willen verkopen.© Marc Peeters

De huurder beslist vervolgens zelf of de kast nog een maand langer wordt gehuurd of niet. “Als de inhoud van een kast vlot verkoopt, mag de eigenaar uiteraard altijd komen bijvullen.” Het concept is apart maar niet uniek. “Vanuit de kringloopgedachte bestaan er gelijkaardige initiatieven waarbij je eender wat in je kast mag leggen. Ik beperk het aanbod zeer bewust tot kleding, schoenen en handtassen.”

Een week voor de opening van de winkel zijn al meer dan 100 kasten verhuurd. “We zijn nu volop bezig met labelen en het ophangen van de kleding. Elk stuk wordt gecontroleerd. Alles moet netjes gewassen zijn en ook intact. We gaan de mensen ook bijstaan bij het bepalen van de prijzen. Die moet realistisch zijn als je niet wil dat de klanten jouw kast links laten liggen.”

De belangstelling van de huurders bewijst dat het concept tenminste interesse opwekt. “Je kan kledij online verkopen, maar dat vraagt werk. Vaak wordt er nog gepingeld over de prijs. Als er iets verkocht is, moet je het gaan verpakken en opsturen. Dat is omslachtig. De klant kan ook niets passen. Ons systeem is veel eenvoudiger. We zijn ervan overtuigd dat steeds meer mensen het leuk vinden om te winkelen in een tweedehandswinkel. Toffe dingen aan een zeer voordelige prijs.”

Het aanbod is ruim en gevarieerd.© Marc Peeters

Er lijkt ook een kruisbestuiving te ontstaan. “Als mensen langs komen om hun kast te vullen, gaan die ook heel vlot in de andere kasten kijken. Ik heb al meerdere klanten gehoord die zeggen dat ze voor een kledingstuk gaan terugkomen als de winkel straks echt open is.”

Tijdens het openingsweekend op 8 en 9 april is The Closet Store open van 10u tot 17u. Daarna is de zaak open van dinsdag tot en met vrijdag van 13u tot 18u. Op zaterdag zijn klanten welkom tussen 10u en 17u.

www.theclosetstore.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners