PSG-vedette Hakimi is een praktiserend moslim.© AFP

Ramadan zorgt voor discussie, maar Franse voetbalbond houdt been stijf: geen pauzes tijdens matchen om vasten te breken

In het Engels voetbal kunnen scheidsrechters tijdens wedstrijden korte pauzes inlassen zodat moslim-spelers snel iets kunnen eten zodra de zon onder is, maar de Franse voetbalbond houdt het been stijf. In een omzendbrief heeft de Franse bond de scheidsrechters op het hart gedrukt om wedstrijden tijdens de ramadan niet te onderbreken. “Het voetbal moet neutraal zijn”, klinkt het. In de praktijk zal het probleem beperkt blijven aangezien de iftar -de avondmaaltijd om de vasten te breken- vóór het vaste tijdstip van laatavondmatchen in de Ligue 1 valt, 20u45.

Michael Van Damme

De ramadan begon op woensdagavond 22 maart en eindigt op vrijdag 21 april. Tijdens die vastenperiode onthouden praktiserende moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten en drinken. Zonsondergang is een tijdstip dat vaak samenvalt met voetbalwedstrijden.

In de Premier League en de lagere divisies in Engeland wordt daar rekening mee gehouden en kunnen scheidsrechters op dat moment een korte pauze inlassen.

Maar de Franse voetbalbond heeft met de omzendbrief gereageerd op gevallen waarbij Franse scheidsrechters ook gebruikmaakten van die “natuurlijke” onderbrekingen.

“Dergelijke onderbrekingen zijn niet in overeenstemming met de bepalingen van de statuten van de Franse voetbalbond, die de fundamentele waarden van de Franse Republiek verdedigt”, klinkt het. “Voetbal moet neutraal zijn en daarmee willen we vermijden dat personen omwille van hun politieke of religieuze overtuiging worden gediscrimineerd. Eenieder die deze bepalingen overtreedt, zal worden onderworpen aan disciplinaire en/of strafrechtelijke vervolging”, aldus de Franse voetbalbond, die “elke uitging van politieke, ideologische, religieuze of vakbondsaard” tijdens wedstrijden verbiedt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal