Veerle De Ceulener en Annelies Looverie vormen het nieuwe team dat de Hanswijkprocessie organiseert. — © Dirk Vertommen
750-jarige Hanswijkprocessie gaat voor nieuwe stijl en zoekt nog Adam en Eva: “Een jong stel zou leuk zijn”
De Hanswijkprocessie in Mechelen bestaat 750 jaar en gaat op zondag 14 mei na vijf jaar onderbreking nog eens uit. Met Veerle De Ceulener (62) en Annelies Looverie (44) heeft een nieuw team de organisatie in handen. Dat gaat voor een frisse aanpak. “Met respect voor de eeuwenoude traditie”, zeggen de dames. Meer dan duizend figuranten hebben ze al gevonden, maar ze zoeken nog gezichten voor enkele cruciale rollen.
Het zenuwcentrum van de Hanswijkprocessie bevindt zich in de Augustijnenstraat, een magazijn vol kostuums en attributen. Meer dan dertig jaar was dit de werkplaats van Frieda Van Vaeck, de grote bezieler van de processie. Ze overleed in mei vorig jaar op 65-jarige leeftijd en ze wordt gemist. “Frieda was tot in de puntjes georganiseerd. We hebben wel een draaiboek, maar de kennis zat vooral in haar hoofd. Het was voor ons soms zoeken”, vertelt Veerle De Ceulener.
Samen met Annelies Looverie vormt ze het nieuwe duo dat 750 jaar Hanswijkprocessie in goede banen leidt. “Gelukkig kunnen we rekenen op heel wat trouwe vrijwilligers”, zegt Annelies. Op het aartsbisdom en in het magazijn lopen de voorbereidingen al maanden. “Wij willen verjongen. Dat zie je ook aan het campagnebeeld, maar eenvoudig is dat niet”, zegt Veerle.
De mobiele beiaard van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk is een vaste waarde in de processie. — © Dirk Vertommen
Tot voor enkele jaren liepen in een processie tot 1.600 figuranten mee. Dat aantal is afgeslankt, tot meer dan duizend. “We zoeken nog altijd jonge mensen. Voor de rol van Adam en Eva bijvoorbeeld zou een jong stel leuk zijn, maar ook dans- en toneelgroepen zijn meer dan welkom”, vertelt Veerle. De processie valt net het weekend voor de Special Olympics. “Er zijn in die periode ook heel wat communie- en schoolfeesten”, zegt ze.
Immaterieel cultureel erfgoed
Nog tot in de eerste week van april kunnen kandidaat-figuranten zich aanmelden. Daarna legt de organisatie de puzzel voor de samenstelling van de processie en de rolverdeling. “We zijn ook nog op zoek naar een Karel de Stoute en een Engel Gabriël”, zegt Annelies. Het is de ambitie om de Hanswijkprocessie een frissere aanblik te geven. “Eigentijdser, maar met respect voor de traditie. Er loopt overigens een dossier om de processie te erkennen als immaterieel cultureel erfgoed.”
Tegelijk zet de processie in op vernieuwing en dus ook op sociale media zoals Facebook, Instagram en zelfs TikTok. “Daar kunnen mensen onze voorbereidingen volgen”, zegt Annelies. “Zo zetten we een van de oudste tradities voort en blazen we ze tegelijk nieuw leven in”, stelt Veerle.
Voor de Cavalcade in 2013 werden alle kostuums vernieuwd. — © Dirk Vertommen
De verering van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk is volgens de legende ontstaan in 988. Toen liep net buiten het centrum een schip vast. Wat de bootslui ook deden, het geraakte niet vlot. Tot ze het Mariabeeld van boord haalden. Een kapel in de huidige wijk Arsenaal evolueerde tot een basiliek in de binnenstad.
Traditie gaat terug tot 1272
De traditie om een processie te organiseren, gaat terug tot 1272. Onlusten en pesten teisterden toen de Dijlestad. Ten einde raad zochten de Mechelaars hun toevlucht tot Onze-Lieve-Vrouw en droegen ze haar beeld biddend naar de stad. De kwalen verdwenen en uit dankbaarheid wordt ze sindsdien jaarlijks door de stad gedragen.
Zondag 14 mei om 15u is het dus opnieuw zover. De optocht vertrekt in de Keizerstraat en via de Veemarkt en Biest gaat het naar de Frederik de Merodestraat. Het parcours van de processie vervolgt via de Grote Markt en Bruul om te eindigen in de basiliek in de Hanswijkstraat. Op de Grote Markt staat er een tribune. Tickets zijn te koop bij UiT in Mechelen.
In het magazijn wachten honderden schoenendozen op voeten. — © Dirk Vertommen
Hoofdpunten
Stad Antwerpen overweegt onteigening Bosuilgronden van Tania Mintjens om muurvast stadiondossier uit slop te halen
Afkeer tussen Gheysens en Mintjens doet Bosuildossier vastlopen: deze zes scenario’s kunnen nog oplossing bieden
Wie is die mysterieuze Tania Mintjens, de vrouw die weigert de heilige grond van de Bosuil te verkopen?
Bart De Wever over aanpak Paul Gheysens van het ‘Mintjens-probleem’: “Weet niet of het helpt om mensen te dwingen om akkoord te gaan”
MEER OVER Blikvangers Mechelen
Repair Café Klein-Brabant repareert al tien jaar de meest diverse dingen: “Wij doen alles gratis, tenzij er vervangstukken nodig zijn”
Mechelaar Jakob breekt ondanks mentale obstakels Belgisch record Everesting: “Mijn problemen zijn niet zichtbaar, dat zorgt voor onbegrip”
Zorgen bij Emile Verhaerenmuseum over voortbestaan, burgemeester stelt gerust: “Emile Verhaeren krijgt ereplaats in het nieuwe belevingscentrum”
Motorfietsdieven krijgen allerlaatste kans van rechtbank: werkstraf en voorwaardelijke celstraf