De Olense kunstenares Lien Liekens zoekt oud beeldmateriaal van Varenwinkel om er kunstwerken van te maken op de binnen- en buitenmuren van het nieuw dienstencentrum.© rr

Olense Lien Liekens (42) gaat dienstencentrum in Varenwinkel van kunst voorzien: “Oud beeldmateriaal is welkom”

Varenwinkel, Olen -

De werkzaamheden aan het lokaal dienstencentrum Varenberg in Varenwinkel (Herselt) zitten op schema. Het lokaal bestuur plant de opening op 1 september. De Olense kunstenares Lien Liekens (42) van Liens Creations gaat de nieuwbouw zowel binnen als buiten van muurtekeningen voorzien. Intussen zoekt ze naar oud beeldmateriaal van Varenwinkel. Wie haar daarmee kan helpen, kan de kunstenares zelf contacteren. Indien nodig komt ze langs om de beelden te digitaliseren.

Kristof Van Rompaey

Na de afbraak van de kapel van Varenwinkel begon op het terrein zo’n jaar geleden de bouw van het eerste lokaal dienstencentrum op Herselts grondgebied. Later krijgt het nog een afdeling in het zusterhuis in Bergom. Op beide locaties wordt ook de buitenschoolse kinderopvang in de gebouwen gevestigd. Voor de renovatieplannen in Bergom is de omgevingsaanvraag ingediend. De werkzaamheden in Varenwinkel schieten goed op.

Houtskool

“Bij de VIPA-subsidies die we voor het oprichten van het lokaal dienstencentrum verkregen, hoort de voorwaarde dat je ook een kunstwerk moet voorzien”, zegt schepen van Cultuur en Kinderopvang Kristof Van Dingenen (Mensen Met Mensen). “We schreven een bestek uit en organiseerden een wedstrijd waaraan verschillende kunstenaars deelnamen. Op basis van haar referentiewerken in onder meer Olen en Herentals is gekozen voor Liens Creations.”

Lien maakt eerst een digitale collage van personages tegen een achtergrond, alsof de foto zo genomen is. Met dat ontwerp gaat ze dan aan de slag op de muur.© rr

Lien Liekens is sinds 2014 actief als zelfstandig kunstenares. Ze werkt onder meer met spuitverf, maar ook haar houtskooltekeningen vallen in de smaak. “Die tekeningen worden vernist, zodat ze er niet zomaar af gaan”, legt ze uit. “Het is een prima manier om oude zwart-witfoto’s weer tot leven te brengen. Enkele jaren geleden deed ik een groot project op die manier bij woonzorgcentrum Sint-Anna in Herentals. Door corona glipte dat toen wat door de mazen van het net, maar intussen is het wel een heel aanwezig deel van mijn activiteiten.”

Spelende kinderen

In Varenwinkel gaat Lien zowel buiten als binnen muurtekeningen maken. Ze zoekt nu inwoners die haar aan oud beeldmateriaal van het dorp kunnen helpen. “Het leukste zou zijn om oude foto’s op te snorren van de kapel of van een activiteit op het terrein”, zegt ze. “Het zou ook mooi zijn als ik een aantal oude familiealbums mag inkijken. Ik kan gerust langskomen met mijn scanner om de beelden in hoge resolutie te digitaliseren. Ik maak dan eerst een digitale collage van de personages tegen een achtergrond, alsof de foto zo genomen is. Met dat ontwerp ga ik dan aan de slag op de muur.”

Een toekomstbeeld van het lokaal dienstencentrum van Varenwinkel. Het lokaal bestuur plant de opening op 1 september.© rr

Omdat de buitenschoolse kinderopvang mee in de nieuwbouw zit, heeft de kunstenares voor de buitenmuur een hybride beeld in gedachten van spelende kinderen die doorheen de decennia evolueren. Hoeveel tijd ze in Varenwinkel denkt nodig te hebben? “Dat hangt fel af van bepaalde elementen en details in een tekening”, zegt ze. “Alles bij elkaar denk ik er toch wel een maand bezig te zijn. Tijdens de zomer zet ik de tekeningen er in principe op.”

Vrijwilligers welkom

Horeca, organisaties, winkels, scholen, woonzorgcentra en gemeentebesturen: intussen krijgt Lien opdrachten vanuit allerlei hoeken. Haar werk is trouwens ook al in Herselt te zien in de cafetaria van wzc Sint-Barbara. “Voor particulieren werk ik niet zo vaak”, zegt ze “Maar ook zij mogen me zeker contacteren. Internationale ambities? Ik heb een aantal dingen in Nederland gedaan en als de kans zich nog voordoet om naar het buitenland te gaan, wil ik dat wel overwegen. Maar er is zeker genoeg werk in eigen land. En ik moet natuurlijk rekening houden met mijn kinderen. Ik ben niet zo’n ongebonden pluk-de-dag kunstenaar.”

Lien mag in Varenwinkel aan de slag op basis van haar referentiewerken in onder meer Herentals en Olen.© rr

Wie Lien aan oud beeldmateriaal kan helpen voor het project in Varenwinkel, kan haar persoonlijk contacteren. Het lokaal bestuur lanceerde de oproep ook in het gemeentelijk infoblad. “Intussen zoeken we nog vrijwilligers om het dienstencentrum te ondersteunen”, deelt schepen Van Dingenen nog mee. “Geïnteresseerden mogen zich dus zeker melden.”

Haar werken uit houtskool zijn intussen een aanwezig deel van haar activiteiten voor Lien.© rr

© rr

www.lienscreations.com, lienscreations@gmail.com, 0493/50.62.31, www.herselt.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners