De buren van de Vaartstraat die kreunt onder het zware verkeer. De baan is onlangs vernieuwd, maar toch is de wegmarkering al weggesleten door de vele vrachtwagens.© kma

Vaartstraat reageert na kritiek Dirk Draulans: “Wij zijn ook pro natuur, maar onze straat is nu onleefbaar”

Oelegem -

De bewoners uit de Vaartstraat in Oelegem (Ranst) reageren op de kritiek van bioloog-journalist Dirk Draulans over de plannen van de Nieuwe Maasweg. “Hij zegt dat dit geen mobiliteitsdossier is, maar een plan dat louter de belangen van de industrie dient”, zegt Yannick Marivoet. “Dat is demagogisch, want zo’n nieuwe weg is de enige manier om onze drukke Vaartstraat weer leefbaar te maken.”

Kristin Matthyssen

“Ik roep enkele buren samen, want door al deze ongegronde kritiek dreigen de plannen voor de zoveelste keer te stranden”, zegt Yannick Marivoet aan de telefoon. Hij klinkt boos. En de rest van de straat is dat ook. Op onze afspraak is nagenoeg de hele Vaartstraat samengestroomd in zijn living.

“Het klopt niet dat dit geen mobiliteitsdossier is”, zegt Yannick. “Het beschermd bosje dat moet sneuvelen waarover Draulans het heeft, is 0,17 hectare groot, waarvan in totaal negen bomen moeten verdwijnen. Wij houden ook van natuur, maar die negen bomen wegen niet op tegen de onleefbaarheid in de Vaartstraat”, zegt Rik Meeus, wiens vrouw er zelfs een crèche heeft.

Volgens de buren klopt de chronologie in de argumentatie van Dirk Draulans niet. “Hij beweert dat de Nieuwe Maasweg overbodig is nu de gemeente bij de inwoners geen draagvlak vond om de brug aan de Jozef Simonslaan tot fietsbrug om te vormen. De plannen van deze nieuwe ontsluitingsweg voor de kmo-zone Ter Straten dateren al láng van voor er ook maar sprake was om daar een fietsbrug te maken.”

De Vaartstraat bij één passerende vrachtwagen. Bij twee kruisende camions wordt de toestand helemaal een ramp.© kma

“Dit is wel een mobiliteitsdossier”, zeggen de inwoners van de Vaarstraat.© kma

Of het te verantwoorden is om een straat van 1,7 miljoen door bosuitbreidingsgebied aan te leggen, die volgens raadslid Lode Hofmans (onafhankelijke) nóg veel duurder zal uitvallen, om zo’n dertigtal huizen te ontlasten? “Zeker. Wie kan nu al voorspellen dat die baan zo veel duurder gaat worden”, zegt Yannick. “Onze brievenbussen en autospiegels worden kapot gereden. Deze straat is met 5 meter zonder voet- of fietspad gewoon veel te smal om twee vrachtwagens elkaar te laten kruisen. De Vaartstraat is nog niet lang vernieuwd en toch is de wegmarkering al afgesleten.”

Industriezone zonder ontsluitingsweg

De grond van de zaak is volgens de bewoners dat de politiek hier destijds ondoordacht, zonder een ontsluitingsweg te voorzien, een grote bedrijvenzone heeft ontwikkeld. En zelfs nog uitgebreid toen het al duidelijk was dat de mobiliteitsdruk op de Vaartstraat onhoudbaar was.

“Toch mocht bijvoorbeeld het bedrijf Pomuni nog een heel grote uitbreiding realiseren. Sommige mensen zijn daar ongetwijfeld rijk van geworden. Ook de gemeente Ranst heeft deze industriezone ontwikkeld omdat de gemeente daar inkomsten uit genereert. Zij hebben het probleem gecreëerd. De huidige legislatuur doet moeite om een oplossing te zoeken voor ons. Wij nemen het niet dat die plannen nu door iemand met een grote invloedssfeer weer in de vuilnisbak dreigen te belanden, zoals in het verleden al elke keer is gebeurd.”

“Waar wij wel akkoord mee gaan, is dat deze Nieuwe Maasweg geen oplossing vormt voor het verkeersprobleem in de dorpskernen van Oelegem en Broechem. Sinds het centrum van Oelegem autoluwer is gemaakt, krijgen wij nu trouwens nóg meer verkeer te slikken. We zijn benieuwd wat het wordt als de rotonde aan de Zandhovensteenweg volgende week van 3 tot 15 april voor werkzaamheden afgesloten wordt.”

Asseweg

Bij de buren zijn er mensen die er al wonen toen Oleon nog een van de enige bedrijven in Ter Straten was. De moeder van Mieke Cuyt maakte nog mee dat de Vaartstraat een kalme asseweg was. Ze is intussen overleden. Mieke woont er nu in het eerste huis van de straat.

“Ik heb bezwaar ingediend tegen het huidig plan, vooral tegen de manier van aansluiten, omdat die Nieuwe Maasweg vlak achter mijn huis zou lopen en we weilanden verliezen. Maar ik snap volledig dat de huidige toestand voor mijn buren verderop in de Vaartstraat onhoudbaar is.”

Yannick Marivoet woont vijf jaar in de Vaartstraat en ook Rik Meeus kocht er enkele jaren geleden zijn huis. Of ze dan niet zagen waar ze gingen wonen? “Voor ik mijn huis kocht, ben ik op de gemeente gaan horen hoe het zat met die nieuwe ontsluitingsweg. De vorige schepen van mobiliteit verzekerde mij dat die er zeker zou komen”, zegt Rik. Zelfde verhaal bij Yannick. “Zonder die beloftes hadden wij onze huizen nooit gekocht.”

© kma

Volgens Rik liet de gemeente enkele jaren geleden een enorme kans schieten, toen onderaan de brug aan de andere kant van de Oelegemsesteenweg een vervallen boerderij te koop stond. “Hadden ze die gekocht en een baan langs daar gemaakt die onder de brug aansloot op de Vaartstraat naast het Albertkanaal, waar de straat beter uitgerust is, was die Nieuwe Maasweg niet nodig geweest. Maar nu is die oude manege helemaal heropgebouwd door nieuwe eigenaars en staat er bovendien een nieuwe brug.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners